Koronavírus: Szigorítás lépett életbe kedden, változtak a beutazási szabályok Ausztriába

Hollandia Spanyolország Ciprus Ausztria koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életbe lépett kedden az osztrák egészségügyi minisztérium azon rendelete, amelynek értelmében a Spanyolországból, Hollandiából és Ciprusról érkezőkre a koronavírus-járvány miatt szigorúbb beutazási szabályok vonatkoznak, mint Európa többi országára.

A rendelkezés értelmében - amely elsősorban a nyaralásból visszatérőket érinti - az ebből a három országból légi úton Ausztriába érkezőknek vagy teljes immunitással vagy negatív PCR koronavírusteszttel kell rendelkezniük. A teljes immunitást az uniós digitális Covid-igazolvánnyal, illetve angol vagy német nyelvű oltási papírral lehet igazolni, a negatív PCR-teszt pedig nem lehet 72 óránál régebbi.

Amennyiben a beutazó ezen igazolások egyikével sem rendelkezik, a repülőtéren köteles alávetni magát a hatóságok által rendelkezésre bocsátott ingyenes PCR-tesztelésnek. Ha ez bármely okból kifolyólag - például hajnali érkezés vagy a repülőtéri tesztállomáson kialakult tumultus miatt - nem lehetséges, a beutazónak regisztrálnia szükséges, és 24 órán belül teszteltetnie kell magát, majd az eredményt haladéktalanul el kell juttatnia az egészségügyi hatóságoknak, így elkerülhető a karantén. Aki nem hajlandó alávetni magát a tesztelésnek, arra akár 1450 euró büntetés is kiróható.
A rendelkezés oka, hogy e három ország járványügyi szempontból az eddiginél magasabb kockázati besorolást kapott. A szabályozás egyelőre csak a repülőgéppel érkezőkre vonatkozik.

Ausztriában eddig 5 098 929 ember kapta meg a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 4 085 306-an. Az elmúlt 24 órában 316 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 660 262 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 130, az intenzív kezelésre szorulók 33-an vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon hárman haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 742-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 644 038.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.