Több karibi szigeten is karantént rendeltek el, mert az oltatlanok miatt egyre gyorsabban terjed a koronavírus delta variánsa.

Drámai helyzet alakult ki Franciaország tengerentúli, felkapott, üdülőhelyként szolgáló szigetein a koronavírus delta variánsának egyre szélesebb körben való elterjedése miatt.

A vírushelyzet kapcsán a francia kormány szerda este rendkívüli egészségügyi állapotot hirdetett ki a Francia Antillákon, amelynek eredményeképpen Guadeloupe, Saint-Martin és Saint-Barthélémy szigeteken újra kijárási tilalom lép életbe, valamint Martinique-on péntek éjféltől általános karantént rendeltek el legalább három hétre.

A karibi szigeten a 100 ezer lakosra jutó fertőzésszám a múlt heti 280-ról néhány nap alatt ezer fölé emelkedett, a lakosság átoltottsága viszont alig 19 százalékos, miközben Franciaország európai részén a felnőtteknek több mint háromnegyede már felvette a koronavírus elleni oltás első adagját, s a teljes lakosság 52 százaléka már minkét adagot megkapta – írta a Napi.

A Francia Antillákon egyre több a fertőzött.Forrás: 123rf.com

„A VÍRUS MEGFÉKEZÉSE AZÉRT IS SÜRGŐS, MERT A MARTINIQUE-I LAKOSSÁG KEVÉSBÉ IMMUNIZÁLT, ÁLTALÁNOSSÁGBAN IDŐSEBB, AZAZ VESZÉLYEZTETETTEBB, MINT AZON RÉGIÓK LAKOSSÁGA, AHOL AZ ÁTOLTOTTSÁG ARÁNYA MAGASABB" – közölték a francia hatóságok.

A vírushelyzet már olyan mértékű, hogy a kórházak hirtelen megteltek koronavírusos fertőzöttekkel, akik közül három súlyos állapotút repülővel szállítottak Párizsba. Franciaországból megközelítőleg 50 egészségügyi dolgozó érkezett a szigetre segíteni.

Hozzátették, hogy bár az anyaország európai részén is egyre több a koronavírus-fertőzött, a magasabb átoltottság miatt jóval enyhébb a helyzet, mint a karibi szigeteken. Az azonban világossá vált, hogy az európai részeken is főként a nyaralóhelyeken terjed a koronavírus, leginkább a fiatalok körében. A francia kormány szerint láthatóan az oltatlanok miatt ugrott meg a fertőzésszám: „EGYÉRTELMŰ ÉS LÁTHATÓ A KÜLÖNBSÉG A BEOLTOTT LAKOSSÁG ÉS AZOK KÖZÖTT, AKIK NINCSENEK BEOLTVA" – nyilatkozta pénteken a francia kormányfő, Jean Castex.

A delta variáns terjedése miatt, egyre inkább úgy tűnik, hogy a negyedik hullám küszöbén vagyunk.