A be nem oltottak nem mehetnek be dolgozni és nem kapnak segélyt - Álhírek miatt megrohamozták az oltópontokat a Fülöp-szigeteken

Fülöp-szigetek védőoltás COVID-19 oltópont koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezrek rohanták meg az oltóközpontokat a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában, miután olyan álhírek terjedtek el, hogy a koronavírus ellen be nem oltott lakosok nem kapnak segélyt, vagy otthon kell maradniuk a pénteken kezdődő és két hétig tartó karantén alatt.

Manilát és környékét augusztus 20-áig lezárták, miután elkezdett emelkedni a koronavírus-fertőzöttek száma a delta variáns terjedése miatt, ami a kórházak túlterhelődésével fenyeget. Három másik régióban, köztük a közeli Laguna tartományban augusztus 15-ig hirdettek vesztegzárat.
A korlátozások értelmében csak azok hagyhatják el otthonukat, akik létfontosságú ágazatokban végeznek munkát, egészségi vészhelyzetben vannak, vagy élelmiszert akarnak vásárolni. A fővárosi régióban este 8-tól hajnali 4-ig kijárási tilalom van érvényben, és rendőrségi ellenőrzőpontokat állítottak fel a város határában.


Egy nappal a karantén kezdete előtt álhírek terjedtek el a közösségi médiában, amelyek szerint a be nem oltottak nem járhatnak be dolgozni vagy nem kapnak segélyt. Ennek hatására tömegek indultak meg az oltópontok felé Manilában, Las Pinasban és Antipolóban, mit sem törődve a távolságtartással, vagy azzal, hogy nem regisztráltak a vakcinára. Csak Manilában 22 ezren jelentek meg a kijelölt központok előtt hajnalban. A közeli tartományokból is sokan érkeztek. A rendőrségnek egy helyszínen be kellett avatkoznia, és haza kellett küldenie a tömeget.
"Nem hagyhatjuk, hogy az oltási programunk tömeges fertőzésekhez vezessen, főleg nem most, a delta variáns jelentette fenyegetések közepette" - hangsúlyozta közleményében az egészségügyi minisztérium.

Bírálói Rodrigo Duterte elnököt tették felelőssé a kialakult káoszért. Duterte a múlt héten figyelmeztette a Fülöp-szigetekieket, hogy az oltásellenesek nem hagyhatják el otthonukat a delta variáns terjedésének megfékezése érdekében. Az elnök ugyanakkor elismerte, nincs olyan törvény, amely lehetővé tenné ezt a korlátozást.
Helyi tisztségviselők arra kérték a lakosságot, hogy ne higgyenek a közösségi oldalakon keringő álhíreknek, és a kormány hivatalos bejelentéseit kövessék figyelemmel.

A több mint 108 millió lakosú Fülöp-szigeteken legalább 10,2 millió embert oltottak be teljesen, és 12,2 millióan kapták meg a vakcina első adagját. Idén mintegy 70 millió lakost szeretnének beoltani. A márciusban megkezdett oltási kampányt eddig késés, vakcinahiány és bizonytalanság jellemezte. Sokan a nyugati oltóanyagokat részesítik előnyben, és inkább kivárnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.