Érdemes vigyázni: augusztus végétől november közepéig veszélyben lesznek az autósok

augusztus Szarvas szarvasbőgés autósok október
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utakon várható szarvasveszélyre figyelmeztet a rendőrség: augusztus végétől november közepéig az országutakon, különösen az erdős, ligetes útszakaszokon számítani kell szarvasok megjelenésére.

Augusztus végével elkezdődik a szarvasbőgés, ami akár november közepéig tarthat. Jobb, ha az autósok odafigyelnek az utakon, különösen az erdős területeken. A hím szarvasok ebben az időszakban agresszívebbek, és sokkal nagyobb eséllyel szaladnak ki az úttestre - figyelmeztet a köpönyeg.

Aktivitásuk késő délutántól kora délelőttig tetőzik, de szinte bármikor előbukkanhatnak.

Ahhoz, hogy az állatokat, és saját testi épségünk is megóvhassuk, szürkületkor érdemes kicsit lassabban közlekedni, és komolyan venni a szarvasveszélyre figyelmeztető táblákat.

Egy szarvassal való váratlan találkozás akár halálos kimenetelű is lehet, ugyanis igencsak megtermett állatokról van szó, ráadásul ha nagyobb sebességgel ütjük el, az autóról is lemondhatunk. Ha bekövetkezik a szerencsétlenség, és személyi sérülés nem történik, azonnal tárcsázzuk a 112-őt, és várjuk meg a szakemberek segítségét, ugyanis az állat az ijedtségtől haraphat, rúghat, agancsával pedig akaratlanul is súlyos sérüléseket okozhat.

Figyeljünk tehát a szarvasokra, és közlekedjünk még körültekintőbben, mint egyébként!

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.