Van, ahol csak oltási igazolással kapnak kollégiumi szobát a diákok

Forrás: MTI/Rosta Tibor -
oltási igazolás kollégium felsőoktatás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus miatt kialakult helyzetet minden kollégium másként kezeli: vannak olyan egyetemek, ahol csak az oltási igazolással rendelkezők kaphatnak szobát.

Jelenléti oktatással indult el a tanév, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek korlátozások. Egyes kollégiumokba például csak oltási igazolással rendelkezők költözhetnek, de ebben a kérdésben nincs egységesség az egyetemek között. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt a tanácsot adta, hogy egészséges, tünetmentes diákokat fogadjanak az egyetemi kollégiumok, valamint lehetőleg azokat, akik a koronavírus elleni védettségüket igazolni tudják. Ez ajánlás, a döntés a felsőoktatási intézmények kezében van, de megadták a lehetőséget arra, hogy a felsőoktatási intézmények védettségi igazolványhoz kössék a kollégiumi lakhatást.

Egyes kollégiumokba csak oltási igazolással lehet beköltözni Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke, Budai Marcell a Sipirt FM-nek beszélt a helyzetről.

egyes egyetemek kollégiumaiba csak oltási igazolvánnyal lehet beköltözni, de olyan is lehet, hogy nem foglalkoznak vele, de plusz pontot jelenthet a jelentkezésnél, ha valaki mindkét oltását megkapta.

Bors

A Semmelweis Egyetem és az egri székhelyű Eszterházy Károly Katolikus Egyetem úgy döntött, hogy /a kollégiumaikat csak a beoltottak foglalhatják el.

Az Óbudai Egyetemen nem kötelező a védettségi igazolvány a kollégiumi beköltözéshez, csak ajánlott. A győri Széchenyi István Egyetem kollégiumaiban sem kötelező az oltási igazolást felmutatni, de éjszakai vendéget nem fogadhatnak. Az ELTE-n sem kötelező az oltás, de a maszkviselés egyes helyeken igen: például a tantermekben, a folyosókon és az ügyfélfogadási helyiségekben.

A negyedik hullámmal járó lehetséges korlátozásokról beszélt Merkely Béla: őket érinti majd

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.