A kiskörei vízerőműben az egyik turbina tervezett, éves karbantartása során történt robbanás, amiben négyen sérültek meg. Egyelőre nincs hivatalos álláspont arról, mi okozhatta a detonációt, de az egyik ott tartozkodó szerint biztos, hogy nem gázrobbanás történt. 

Ahogy arról a Life.hu is beszámolt, a kiskörei vízerőműben robbanás történt. A balesetben négyen sérültek meg, a legsúlyosabban Lovász Sándor, aki megbízott telepvezetőként dolgozott a csarnokban, őt súlyos égési sérülésekkel szállították a debreceni bőrklinikára. Egyelőre nem tudni biztosan, mi okozta a detonációt. 

A kiskörei erőműForrás: kiskore.hu

"Úgy tudom, a szakemberek egyelőre csak találgatják a detonáció okát, a rendőrök még hajnalban is a munkásokat hallgatták ki" - mondta a Blikknek egy áruszállító férfi, aki a furgonjával vitte az erőműhöz a mentőhelikopter személyzetét. 

Egy, az erőműben tartózkodott férfi szerint nem gázrobbanás történt. Ez nem gázrobbanás volt, abban a csarnokban senki nem dohányzott és nem is flexelt. Az én feladatom az energia elosztása volt. Délután fél háromkor végeztünk a munkával, amikor irgalmatlan nagy robbanás történt. Az volt a szerencsém, hogy épp egy szekrény mögött álltunk, ami felfogta a lökéshullám egy részét. Engem is az egri kórházba szállítottak, mert az oldalam nagyon sajgott, de kiderült, hogy zúzódással megúsztam. Szegény Sanyi bácsiék már rosszabbul jártak. Én hoztam ki őket egy társammal a csarnokból. Hiába voltam ott, még előttem is rejtély, mi okozta a robbanást. De az biztos, hogy Sanyi bácsi nagyon jó szakember, nem ez volt az első turbinakarbantartási munkája, amit elvégzett" - mondta Gábor.

A vízerőmű korábbi vezető elektronikusa, Bóta László 30 évig dologozott ott, ő úgy véli, vagy a transzformátor műszaki hibája, vagy emberi mulasztás okozta a balesetet. "Az erőműben olyan komoly biztonsági előírások vannak, hogy még a biztosíték cseréjéhez is két ember kell. Korábban a vezénylőteremben állandóan három ember ügyelt, rögtön látták, ha a műszerek meghibásodást jeleznek. Ugyanakkor együtt dolgoztam Lovász Sanyival, nagyon alapos, precíz szakember, ő biztosan nem hibázott. Arra gyanakszom, hogy a munka végén a trafó visszakapcsolásánál történhetett valami, az okozhatta a hibát" - mondta.