Kijárási korlátozást, iskolai szünetet és kötelező maszkviselést vezettek be: pusztít a negyedik hullám Romániában

Forrás: Shutterstock -
negyedik hullám Románia maszkviselés koronavírus vírus kijárási korlátozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Romániában ezentúl a szálláshelyeknek és a bevásárlóközpontoknak is a koronavírus elleni teljes beoltottságot, vagy a fertőzésből legfeljebb fél éve történt kigyógyulást tanúsító védettségi igazolást kell kérniük ügyfeleiktől - az erről szóló pontosítást hétfői ülésén fogadta el a román kormány.

A járvány negyedik hulláma miatt egészségügyi válsághelyzetbe került Romániában hétfőtől léptek hatályba az újabb járványügyi szigorítások, az ezeket tartalmazó, jogászok által véglegesített múlt heti kormányhatározat azonban - Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerint - nem mindenben tükrözte a járványügyi szakemberek szándékát, ezért hétfőn újabbakkal egészítették ki - írja az MTI.

Romániában hétfőtől csakis védettségi igazolvánnyal szabad ügyfélként belépni a nyilvános zárt terekbe, az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével. A megkötést az alkalmazottakra egyelőre nem lehet érvényesíteni, mert a munkavállalók jogait csak a parlament korlátozhatja törvénnyel.

Romániában már nem tekintik védetteknek a friss negatív teszttel rendelkezőket, mert sokkal könnyebben megfertőződhetnek, szervezetük még "nem tanult meg" védekezni a vírus ellen. Mindazonáltal a hivatalokban és magáncégek ügyfélszolgálatain elfogadják a friss negatív teszt alapján kiállított zöld igazolványt is.

A hétfői pontosítás szerint a bevásárlóközpontoknak ellenőrizniük kell, hogy csakis oltottak, vagy a betegségből kigyógyultak léphessenek be.

Pusztít a negyedik hullám Romániában Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Amennyiben egy plázában (lakosságnyilvántartó, járműnyilvántartó) hivatalok, vagy oltási központok működnek, akkor oda - elhatárolt útvonalon - negatív teszttel is bemehetnek az ügyfelek.

A kormányhatározat lehetővé teszi, hogy a beoltatlanok teszt nélkül is felvehessék járandóságukat a szociális intézményekben, és részt vehessenek igazságszolgáltatási eljárásokban. Egyébként a hivatalokba nem lehet védettségi igazolás nélkül bemenni.

Hétfőtől a lakáson kívül mindenütt kötelezővé vált a védőmaszk használata,

ez alól csak a nehéz fizikai munkát végzők, a sportolók, és a televízióműsorok szereplői kapnak felmentést, ha közben betartják a biztonságos távolságot.

Országszerte korlátozták az éjszakai kijárást: csak védettségi igazolvánnyal, munkaügyben vagy halaszthatatlan gyógykezelés miatt szabad este 22 és hajnali 5 óra között kimenni az utcára, az üzleteknek pedig legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk.

A magánrendezvényeket, koncerteket, tanfolyamokat 30 napra betiltották, a szórakozóhelyeknek be kellett zárniuk.

Hétfőtől a lakáson kívül mindenütt kötelezővé vált a védőmaszk használata Forrás: Shutterstock

Hétfőtől a közoktatásban kéthetes rendkívüli szünet kezdődött, a magániskoláknak is - ha nem adnak ki szünetet - át kellett térniük a távoktatásra.

A katasztrófavédelmi államtitkár szerint az egyedüli jó hír az, hogy fellendült az oltási hajlandóság: az utóbbi három napon több mint negyedmillió ember kérte a vakcina első adagját. A 19,3 milliós Romániában eddig 6,4 millió ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 37,4 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

Nemcsak a szomszédos országokban, de itthon is egyre rosszabb a helyzet, a hazai adatok erős emelkedést mutatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.