Szlávik János újabb, eddig ismeretlen dolgot közölt a koronavírus omikron variánsáról

Fotó: Koncz Márton - Origo -
járvány Szlávik János ötödik hullám koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az infektológus szerint nagyon sikeres az oltási akcióhét, továbbá a gyermekek beoltatására is biztatta a szülőket.

Szlávik János rendkívül sikeresnek értékelte az oltási akcióhetet. A Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa mindenkit arra biztat, hogy vegye fel a koronavírus elleni vakcinát.

Szlávik a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt arról, hogy több kételkedőt is sikerült személyesen meggyőznie arról, hogy mennyivel több előny származik az oltások felvételéből, mint annak elutasításából. Kiemelte: átlagos életmód mellett nincs esély elkerülni a megfertőződést, ezért sokkal jobb oltakozni, mint a megbetegedéstől rettegni.

- mondta a főorvos.

Szlávik János arról is beszélt, hogy a koronavírus omikronnak elnevezett változata bizonyos szempontból aggasztóbb, mint a korábbiak, hiszen sokkal több mutációt tartalmaz. Ugyanakkor klinikai viselkedéséről még nem lehet sokat tudni.

"Az első hírek rendkívül kedvezőek, de azért várjuk ki a végét" - mondta, hozzátéve, az omikron variáns a korábbi törzseknél enyhébb, viszont furcsa tüneteket okoz: elsősorban fejfájást, rendkívüli gyengeséget, levertséget, szapora szívdobogást. Nem kizárt, hogy a jelenlegi védőoltások is védelmet adnak az omikron variánssal szemben.

Ha mégsem, a becslések szerint már 30-60 napon belül át lehet alakítani a koronavírus elleni vakcinákat, hogy hatékonyan védjenek az új mutációval szemben.

Szlávik János Fotó: Koncz Márton - Origo

A főorvos elmondta,hogy a társadalom érdekében a gyermekeket is be kell oltani, náluk is kialakulhatnak veszélyes szövődmények, különösen, ha van valamilyen alapbetegség is: túlsúlyosoknál, cukor-, illetve szívbetegeknél, immunhiányosoknál.

Szlávik János valószínűnek tartja, hogy a következő hetekben tetőződik a negyedik hullám, de már egyre többet hall az ötödik hullámról is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.