Így változnak az érettségi követelményei a 2023/24-es tanévtől

Fotó / 123RF -
vizsga iskola érettségi oktatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kásler Miklós beszámolt róla, hogy szinte minden tantárgyat érintenek a változások: lesz, ahol különböző projektekkel lehet majd kiváltani az írásbelit.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a 2023/24-es tanévtől életbe lépő módosítás „a megújult Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez igazítja az érettségi követelményrendszert, csökkenti az elvárt ismereteket, és jobban előtérbe helyezi az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást" - írja a Pénzcentrum.hu.

A földrajz, kémia, biológia, fizika esetében saját kutatás alapján, tanév közben összeállított projektmunkát is készíthetnek a diákok, amit az érettségi vizsgán kell megvédeni. Ilyet kell bemutatni a következő érettségi vizsgákon is: állampolgári, gazdasági, közigazgatási ismeretek, mozgóképkultúra.

A jövő évi érettségizőknek fel van adva a lecke. Fotó / 123RF

Informatika helyett digitális kultúrából kell majd vizsgát tenni, ide tartozik majd az internetes etikett, az online zaklatás és adatvédelem témaköre is. A vizuális kultúra tárgy esetében is új vizsgakövetelmények lépnek majd életbe - digitális eszközhasználat, technikai kép, videó –, a középszintű vizsgán nem kell írásbeli vizsgát tenni, helyette egy portfoliót kell a vizsgázónak készítenie.

A magyar nyelv és irodalom vizsgát is érintik az újdonságok, hiszen itt a szövegértési feladatsorban nyelvtani ismeretek is lesznek, a történelem vizsgánál pedig a tantervhez igazodva növekszik a magyar történelem aránya, illletve korszakonként egyesítik a magyar és az egyetemes történelmet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.