A kötelező oltást több lépcsőben vezetik be - Milliós büntetést kaphat az az osztrák állampolgár, aki nem veszi fel

kötelező oltás védőoltás COVID-19 Ausztria koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az osztrák parlament felsőháza (Länderkammer) is elsöprő többséggel megszavazta a koronavírus elleni általános oltási kötelezettség bevezetését a 18 évesnél idősebbek számára csütörtökön.

Miután az alsóház (Nationalrat) január 20-án már megszavazta az intézkedést, a felsőház hozzájárulásával elhárult az utolsó parlamenti akadálya is az általános oltási kötelezettség bevezetésének. Az erről szóló törvény hatályba lépéshez már csak Alexander Van der Bellen államfő aláírása és a jogszabály kihirdetése hiányzik, amire a várakozások szerint már a következő napokban sor kerülhet.

A szabályozás kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást. Továbbá 180 napig mentesülnek a kötelezettség alól a Covid-19-ből felgyógyultak.
A kötelező oltást több lépcsőben tervezik bevezetni. Az első fázisban, február elejétől minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről, s ekkor még nem fogják büntetni a szabályszegőket. Az előírás csak március 16-tól válik kikényszeríthetővé.

A büntetési keret egyszerűsített eljárásban 600 euróig (186 ezer forintig), rendes eljárásban pedig 3600 euróig (1,1 millió forintig) terjed.

Járványügyi szakemberek szerint a korábbinál fertőzőbb omikron vírusvariáns nemcsak a fertőzöttek magas számával, de a felgyógyulást követően jobb immunreakcióval is jár. Az egészségügyi minisztérium előrejelzésekért felelős szaktestülete azzal számol, hogy a járvány mostani hulláma az elkövetkező napokban fog tetőzni Ausztriában, ahol az ORF osztrák közmédia adatai szerint a lakosság mintegy 72 százaléka kapott már két adag védőoltást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.