Aggasztó: így lehetsz omikronos egy hónapon belül kétszer is

Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/rekedtseg-az-omikron-varians-elso-tunete-is-lehet -
COVID-19 omikron fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár enyhébb tünetekkel jár az omikron, mint a korábbi koronavírus-változatok, nem mindig könnyű kikeveredni belőle. A szakember azt is elárulta, miért van ez így. 

„Az omikron gyakran egész famíliákat betegít meg. Úgy pattog a családtagok közt, akár egy pingponglabda. Gyakorlatilag oda-vissza fertőzik egymást az emberek. Akár oltott, akár oltatlan valaki, esetenként változik, hogy hol súlyosabb, hol enyhébb tünetekkel jön ki rajta a betegség" - nyilatkozta Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos a Ripostnak.

„Bár az omikron legtöbbször gyengébb tüneteket okoz, a fertőzőképessége rendkívüli és nem tudni, hogy post-Covid tüneteket fog-e okozni, illetve milyen immunitást ad. Egy biztos, több család is jelzett, hogy a fertőzés a gyerek megbetegségével kezdődött, majd a felnőttek is betegek lettek. Amikor a gyermek egy hét múlva visszamegy az óvodába vagy iskolába, ismét hasonló tünetei lesznek és újra megbetegíti a felnőtteket" - osztotta meg tapasztalatait a doktornő, aki olyan esetekkel is találkozott a praxisában, amikor egy hónapon belül kétszer is fertőzést mutatott ki a PCR-teszt a pácienseinél.

Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/rekedtseg-az-omikron-varians-elso-tunete-is-lehet

„Megesik, hogy amikor a betegség másodjára is megjelenik, akkor már kicsit enyhébb tünetek jelentkeznek. Egy kis orrfolyás, kis torokkaparás, a beteg terhelhetősége csökken, de a PCR-teszt több esetben pozitív eredményt mutatott január elején és január vége felé is esetükben. Ebből arra lehet következtetni, hogy vagy ugyanaz a fertőzés zajlik még a szervezetben, tehát a sejtekben még ott marad a vírus és idő előtt, a teljes gyógyulás előtt visszamennek az emberek dolgozni, amikor a legyengült immunrendszerük miatt a bennük lévő vírus úgymond újra fellángol vagy pedig újrafertőződnek az omikronnal, netán az omikron alvariánsával. Arról is szó lehet, hogy az omikronra adott válaszunk nagyon rövid" - tette hozzá.

Ez is érdekelhet: Újabb fontos információ derült ki az omikron variánsról: jóval tovább fertőz, mint gondoltuk

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.