Rossz hírt közöltek a koronavírusról: ebben az országban ismét erősödik a járvány

Forrás: Shutterstock -
járvány koronavírus-fertőzés koronavírus Németország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismét erősödik a koronavírus-járvány Németországban: a legfontosabbnak tartott járványügyi mutató sorban a hetedik napja emelkedett a szerdán közölt adatok szerint.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint 1319-re emelkedett az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. A mutató egy nappal korábban 1293,6-on, egy hete 1171,9-en állt.

Az egy nap alatt regisztrált fertőződések száma is emelkedett, az egy héttel korábbi 186 406-ról 215 854-re. A német sajtóban megjelent elemzések szerint a járvány erősödése főleg a korlátozások februári lazításának és a farsangi társas összejöveteleknek, mulatságoknak tulajdonítható.

"Még mindig remélem, hogy meg tudunk birkózni az emelkedéssel" - mondta a romló járványügyi adatokról Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter szerdai berlini tájékoztatóján, amelyen bemutatta a kormány új terveit.

Az elképzelés szerint március 20-tól minden országos szintű szabály megszűnik, és a helyi szintre, a veszélyeztetett embereket ellátó intézményekre - kórházakra, idősotthonokra - és a járványgócokra összpontosítanak majd a védekezésben.

A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény tervezett módosítása szerint továbbra is a tartományi kormányok a központi szereplők, rendeleteikkel fenntarthatják a járvány 2020-as kezdete óta bevezetetett alapvető fertőzésvédelmi óvintézkedéseket, például a közösségi maszkviselés és a társas távolságtartás szabályát. Szigorúbb előírásokról, lezárásokról, korlátozásokról viszont csak a tartományi parlamentek dönthetnek, ha járványkitörést tapasztalnak valahol.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Járványgóc lehet egy településrész, egy egész város, régió vagy akár egy tartomány is - ismertette az egészségügyi miniszter a koalíciós pártok - a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) - több hétig tartó tárgyalásán kiforrott kompromisszumot. Az SPD-s politikus elmondta, hogy eddigi szabályozás átmenetileg, április 2-ig még érvényben maradhat, hogy a tartományi kormányok megalkothassák az új védekezési rendszerhez illeszkedő rendeleteket.

A törvénymódosítás a tavasztól őszig tartó időszakra rendezi el a védekezés szabályait, és szeptember 23-tól, a csillagászati ősz kezdetére új módosítást készítenek majd elő, készülve a légúti fertőző betegségek új szezonjára, így a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámára - tette hozzá Karl Lauterbach.

Marco Buschmann igazságügyi miniszter, az FDP politikusa kiemelte: a koalíció javaslata egy átlátható, demokratikus, jogállami rendszerről szól, amelynek révén legalább részlegesen helyre lehet állítani a járvány előtti viszonyokat, a "normalitást".

Az RKI adatai szerint az új esetekkel együtt 16 242 070 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2). A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 314-gyel emelkedett, a járvány így 124 764 áldozatot szedett Németországban.

A Covid-19 elleni teljes oltást szerdáig a lakosság 75,6 százaléka - 62,9 millió ember - szerezte meg. Teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 57,5 százaléka - 47,9 millió ember - kapott. Az oltatlanok 19,6 millióan vannak, a lakosság 23,6 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

Az ENSZ főtitkára is arra figyelmeztetett, hogy a járványnak még nincsen vége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.