Egy budapesti iskola udvarán él az ukrán menekült lány

Forrás: Shutterstock/Jacob Ammentorp Lund -
budapesti iskola Ukrajna háború Orosz-ukrán háború menekült orosz ukrán háború Magyarország diáklány Ala Renska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy hónapja tart az orosz-ukrán háború. A harcok miatt több mint hárommillió ember hagyta már el Ukrajnát, akik a szomszédos államokban keresnek átmeneti menedéket. Sokan egyedül, mindössze egy táskával lépik át a határt, nem ritka, hogy a gyerekek szüleik nélkül voltak kénytelenek útnak indulni.

Így tett a fiatal diáklány, a 17 éves Ala Renska is. A szülei nem jöhettek vele, mivel édesanyjának a mozgásképtelen nagymamát kell ápolnia, apukája pedig megkapta a behívót a hadseregbe. Alának szerencsére volt segítsége, így sikerült bejutnia a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumba, ahol felállítottak számára egy kollégiumként szolgáló konténert az iskola udvarán.

Ala folyékonyan beszél angolul, így könnyen be tudott illeszkedni a budapesti gimnázium nemzetközi diákcsapatába.

Hamar beilleszkedett a nemzetközi diáktársaságba (Illusztráció) Forrás: Shutterstock/Jacob Ammentorp Lund

– mesélte a Borsnak Ala, aki csupán egy hátizsákot, a laptopját és az érettségire felkészítő könyvét csomagolta össze. Mindenképp szeretne hazatérni, de az az érzése, hogy a háború még sokáig fog tartani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.