Letartóztattak egy Moszkvában elfogott magyar férfit, aki több budapesti üzletet is kirabolt

Forrás: Shutterstock -
elfogatóparancs Moszkva rendőrség bűncselekmény elfogató parancs rablás vallomás letartóztatás letartóztatott
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség indítványára a nyomozási bíró letartóztatta azt a nemzetközi elfogatóparancs alapján, Moszkvában elfogott 29 éves férfit, aki a gyanú szerint 2017-ben kirabolt egy budapesti ékszerboltot és két dohányboltot - közölte a fővárosi főügyész pénteken az MTI-vel.

Ibolya Tibor a közleményében azt írta: a rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2017. február és április között egy maroklőfegyverrel fenyegetve követte el a bűncselekményeket, majd külföldre távozott.

Ellene több elfogatóparancsot is kiadtak, végül több mint négy év elteltével Moszkvában fogták el.

Az ügyészség azért kérte a letartóztatását, mert a férfinak nincs magyarországi tartózkodási helye, továbbá a kiszabható büntetés mértéke is jelentős. Ugyancsak a kényszerintézkedés mellett érvelt az ügyészség a bűnismétlés veszélyére, valamint a férfi bizonytalan egzisztenciális körülményeire hivatkozva.

A kerületi ügyészség indítványa alapján a szökés, elrejtőzés veszélyét a bíróság is megalapozottnak találta és elrendelte a férfi letartóztatását. Ibolya Tibor tájékoztatása szerint a végzés fellebbezések miatt nem végleges.

Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Az ügyészség közlését megelőzően a Budapesti Rendőr-főkapitányság is közleményt adott ki az ügyben pénteken. Ebben azt írták, hogy a gyanú szerint a férfi 2017. február 19-én egy XI. kerületi dohányboltból 687 ezer forintot rabolt, 2017. március 14-én egy újbudai dohányboltból 140 ezer forintot, 2017. április 22-én pedig egy II. kerületi ékszerbolt kasszájából vitt el több mint 700 ezer forintot.
A fővárosi nyomozók rövid időn belül azonosították az elkövetőt és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki az akkor 25 éves férfi ellen, mert a nyomozás során kiderült, hogy a férfi az utolsó rablás után másnap feleségével együtt fizetés nélkül távozott egy II. kerületi szállodából, és Moszkvába menekültek a hatóságok elől. A rablássorozat feltételezett elkövetőjét végül nemzetközi elfogatóparancs alapján 2021. szeptember 30-án az orosz rendőrök fogták el Moszkvában.

A férfit hétfő este a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ és a Készenléti Rendőrség munkatársai repülővel hozták haza Magyarországra. A férfi a kihallgatása során nem tett vallomást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.