Fontos dolgot közölt Csernobilról a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

Forrás: chnpp.gov.ua -
sugárzás Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Orosz-ukrán háború Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem lépte túl a megengedett határértéket a csernobili atomerőműnél a radioaktivitás mértéke az orosz csapatok által helyben elvégzett földmunkák nyomán - közölte csütörtökön Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója Bécsben.

Grossi, az ukrajnai atomerőműben tett látogatása után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a NAÜ szakemberei által mért radioaktivitás szintje bár megemelkedett a földmunkák következtében, de nem lépte át a környezetre veszélyes értéket.
"Igen, megemelkedett a szint, de ez az emelkedés jóval alatta marad az atomerőművekben dolgozók számára megengedett határértéknél ennél a sugárzási fajtánál" - mondta. "Természetesen volt szintnövekedés, de az általunk elvégzett mérések idején a helyzetet nem lehetett olyanként értékelni, mint ami nagy veszélyt jelentene a természetes környezetre, vagy az emberekere" - tette hozzá.

Nem lépte túl a megengedett határértéket a csernobili atomerőműnél a radioaktivitás mértéke Forrás: chnpp.gov.ua

Grossi hangsúlyozta, hogy a méréseket a NAÜ szakemberei végezték el a csernobili atomerőmű közelében lévő Vörös erdő határában. Hozzáfűzte, hogy az ügynökség számára fontos volt szemrevételezni a környéket, ahol a földmunkák folytak. Mindemellett nem tudott arra válaszolni, hogy milyen mértékű egészségügyi kockázatnak voltak kitéve a földmunkálatokat végzők.
"Világos, kell hogy legyen, hogy helyben nem célszerű piknikezni, vagy földmunkát végezni" - emelete ki. A sugárzás dózisértéke a lövészárkokban éves szinten számolva 6,5 millisievert volt. Összehasonlításul: egy ukrán atomerőmű személyzete évente legfeljebb 20 millisievert sugárzásnak tehető ki.

Grossi beszélt arról is, hogy hamarosan találkozni fog Oroszország képviselőivel, hogy megtárgyalja a megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű ügyét. Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok a közeli Melitopol repülőterén harci helikoptereket- és repülőgépeket állomásoztatnak. "Egy eltévedt lövedék, vagy valami hasonló súlyos következményekkel járhat" - figyelmeztetett Grossi.

Oroszország február 24-én indított ukrajnai hadművelete során orosz csapatok megszállták a csernobili atomerőművet, ahol 1984-ben súlyos nukleáris baleset történt. A csapatok helyben lövészárkokat ástak. Miután március végén az orosz csapatok elvonultak, értesülések voltak arról, hogy állítólag több orosz katona is súlyos sugárfertőzést kapott volna az erőmű környékén.

Grossi április 26-án érkezett háromnapos látogatásra Ukrajnába, hogy megbeszéléseket folytasson az ukrán kormány képviselőivel és technikai segítséget nyújtson az ország atomlétesítményeinek biztonságos üzemeltetéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.