Atomtragédiába torkollhat az orosz katonák agressziója

Forrás: EyePress via AFP -
háború Orosz-ukrán háború atomerőmű Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ukrajna számos területe mellett a már inaktív csernobili atomerőművet is támadás érte az orosz-ukrán konfliktusok alatt. Az erőmű munkatársai az egész emberiséget fenyegető tragédiától tartanak.
A csernobili atomerőmű 2022. március 7-én. Forrás: EyePress via AFP

A BBC értesülései szerint az atomerőmű sugárbiztonsági felügyelője, Olekszandr Lobada erősen kétségbe vonta, hogy a megszálló orosz haderők bárminemű tekintettel lettek volna a biztonsági előírásokra, mikor elfoglalták az állomást.

– nyilatkozta a felügyelő.

A Vörös Erdő Forrás: Wikimedia Commons

Az atomerőmű munkatársai azt is elmondták, hogy amennyire erőszakosan léptek fel velük szemben a katonák, annyira hiányosak voltak a szakmai ismereteik az atomreaktorral és a radioaktivitással kapcsolatban.

A „Vörös Erdő" nevű, az erőmű mögött húzódó terület a Föld egyik legradioaktívabb helyszíne. Nemrég nyilvánosságra került drónfelvételeken látható, hogy orosz katonák itt ástak lövészárkokat, melyekben rendszeresen hosszú órákat töltöttek el. Ez az egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy milyen keveset tudtak a nukleáris biztonságról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.