Súlyos biztonsági hiba a Facebookon: az emaileken keresztül bárki beléphet a profilunkba

Forrás: Hans Lucas via AFP/Romain Longieras / Hans Lucas/Romain Longieras -
Facebook biztonsági hiba email kiberbiztonság Gmail hacker
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Világszerte több milliárd ember használja kapcsolattartásra és hírfogyasztásra a Facebookot. A közösségi médiás felületen létrehozott profil segítségével azonban nem csak üzenni tudunk egymásnak. Sokan a Facebook-profiljukkal lépnek be számtalan más alkalmazásba, internetes portálra.

Az ismert szakértő, Youssef Sammouda felfedezett egy súlyos biztonsági rést, amelyen keresztül könnyedén támadhatóvá váltak azok a Facebook-felhasználók, akik használják a Google Gmail szolgáltatását is. Sammouda rájött arra, hogy a Gmail OAuth azonosítási rendszerével könnyen átveheti az irányítást bárkinek a Facebook-fiókja felett.

Forrás: Hans Lucas via AFP/Romain Longieras / Hans Lucas/Romain Longieras

Az OAuth ugyanis lehetővé teszi a bejelentkezést úgy, hogy egy másik szolgáltatásban azonosítjuk magunkat, jelen esetben a Gmailen keresztül léphetünk be a Facebookba.

A kiberbiztonsági kutató jelezte a hibát a Facebooknak, akik ezért 16 millió forintnyi jutalmat fizettek. A techcég még márciusban kijavította a hibát, de a részleteket csak most hozták nyilvánosságra – írja a Bors a Mirror cikke nyomán.

A telefonjainkon tárolt személyes adatokhoz meglepően könnyen hozzáférhetnek a hackerek. Az elmúlt években számtalan világsztár adatait és fotóit lopták el, így többekről is kiszivárogtattak intim felvételeket, amelyek aztán a pornóoldalakon landoltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.