Itt a 2022-es strandszezon: így kerülhetik el idén a hölgyek a nőgyógyászati fertőzéseket

Forrás: oktogonmedical.hu -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Beköszöntött a sokak által régóta várt nyári időszak, ami az emberek többségének egyet jelent a fürdők és strandok gyakori látogatásával, hiszen a nagy meleget egy vízpart közelében a legkönnyebb átvészelni.

Ez az időszak azonban nőgyógyászati szempontból rengeteg veszélyt tartogat a hölgyek számára, hiszen egy frissítő fürdőzés után nagy esélye van egy intim fertőzés kialakulásának.

Ezek a betegségek kellő odafigyeléssel természetesen megelőzhetők, kialakulásuk esetén azonban mindig szakorvosi vizsgálatra és kezelésre lesz szükségünk. Hogy mégis mit tehetünk a fertőzések ellen és mikor kell orvoshoz fordulnunk?

Az Oktogon Medical Center nőgyógyászati osztályának segítségével ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg az alábbiakban!

Forrás: oktogonmedical.hu

Nem az a legjobb megoldás, ha elkerüljük a strandolást

Mielőtt konkrétan rátérünk a megelőzésre, illetve arra, hogy milyen intim fertőzések veszélyeztetik a leginkább a nőket a strandokon, fontos eloszlatni egy tévhitet: elsődlegesen nem a víz, illetve annak minősége határozza meg ezeknek a betegségeknek a kialakulását.

Bár maga a víz természetesen közvetítő közegként van jelen a folyamatban, azonban a magasabb hőmérséklet, valamint a magasabb páratartalom, a nedvesen hagyott fürdőruha vagy az izzadás sokkal inkább elősegítik az ilyen betegségek kialakulását.

Alapvetően kijelenthető tehát, hogy a strandolás elkerülése nem a legjobb megoldás, hiszen ezzel csak magunkat fosztjuk meg az élménytől, a hűsölés örömétől. Ennél sokkal lényegesebb a prevenció, a megelőzés kérdése!

Hogyan előzhető meg strandoláskor a nőgyógyászati fertőzés?

Nemcsak strandoláskor fontos, hanem az év minden időszakában lényeges az intim fertőzések megelőzése kapcsán az, hogy odafigyeljünk a hüvely normál flórájának fenntartására.

Sem a túl ritka, sem a túl gyakori tisztálkodás nem tesz jót neki, ugyanakkor érdemes nőgyógyász szakorvos tanácsát kérni hüvelyflóra javítására szolgáló készítmények kapcsán – vannak kapszulák és kenőcsök is –, amelyek segíthetnek ebben.

Ha ugyanis a hüvelyflóra egészséges, mindehhez pedig egy erős immunrendszer is társul – ami nyáron sokkal jellemzőbb az emberi szervezetre –, az intim fertőzések kialakulásának az esélye nagyon minimálisra csökken.

A túlzott higiénia káros lehet

Lényeges odafigyelni arra is, hogy ne vigyük túlzásba a hüvely tisztítását. Sokan naponta többször öblítik és fertőtlenítik a nyári szezonban – különösen strandolás után –, ami sokkal károsabb, mint azt gondolnánk.

A hüvely ugyanis ilyenkor gyakorlatilag elveszíti természetes védőrétegét, vagyis a belső flóráját, tehát sokkal könnyebben szaporodnak el benne a fertőzéseket és gyulladásokat kiváltó kórokozók.

Hasznos megelőző tippek

Lássunk azonban most néhány konkrétabb megelőző tippet annak érdekében, hogy elkerüljük az intim fertőzéseket:

  1. Fontos, hogy strandolás előtt és után egyaránt jól szellőző – például pamutból és nem műszálból készült – fehérneműt viseljünk, amivel csökkenthető a fertőzésveszély.
  2. Fürdőzés után mindig törekedjünk arra, hogy gyorsan megszárítsuk magunkat a napon, vagy ha ez nem lehetséges, akkor vegyünk száraz fürdőruhát, de mindig tartsuk szárazon a környező területeket.
  3. Bár a víz csak vezető közeg, azért érdemes odafigyelni, hogy elkerüljük a túl piszkos és túl sekély vizeket, azokban ne töltsünk túl sok időt, ne ücsörögjünk bennük órákig.
  4. Érdemes odafigyelni a víz hőmérsékletére is. Se a túl meleg, se a túl hideg közeg nem túl szerencsés a fertőzések szempontjából.
  5. Menstruáció idején érdemes kerülni a fürdőzést. Ha mégis bemerészkedünk a vízbe, minden alkalom után cseréljünk tampont és gondoskodjunk a száraz alsóneműről.
  6. Mindig használjunk saját törölközőt a strandon, még családtagokkal se közösködjünk.
  7. Érdemes a fürdés után tiszta vízzel lezuhanyozni, és különösen a nemi szervek környékének tisztaságára odafigyelni.

Milyen intim fertőzéseket kaphatunk el a leggyakrabban strandolás során

Most, hogy már tudjuk, miként lehet megelőzni a nőgyógyászati fertőzéseket, lássunk néhány példát arra, hogy konkrétan milyen betegségek ellen is kell védekeznünk, illetve melyek a leggyakoribbak a strandszezonban?

Bakteriális vaginózis

A bakteriális vaginózis a strandszezon egyik, ha nem a leggyakoribb intim fertőzései közé sorolható. Akkor alakul ki, ha a hüvelyben túlzottan elszaporodtak a baktériumok, vagyis a természetes bélflóra egyensúlya felborult.

Az egyik legjellemzőbb tünete a kellemetlen szagú és nagy mennyiségű fehéres hüvelyfolyás, amihez kínzó viszketés és kipirosodás is társulhat bizonyos esetekben.

Szerencsére a bakteriális vaginózis nagyon jól gyógyítható, a nőgyógyászati vizsgálat után célzott antibiotikumos kezeléssel néhány nap alatt különösebb probléma vagy maradványtünet nélkül elmúlik.

Candida fertőzés

A Candida valójában egy gombás fertőzés a hüvelyben, ami szintén annak az oka, hogy a hüvely természetes flórája valamilyen okból kifolyólag megváltozott. Bár nem csak nyáron fordul elő, azonban nagy melegben és strandszezonban sokkal gyakoribb.

Jelentkezésekor erőteljesen fehér színű és túrós állagú hüvelyfolyás tapasztalható, amihez kellemetlen viszketés, égő érzés kapcsolódik. Mivel gombás fertőzés, ezért a hüvelyből átterjedhet akár a szeméremdombra is, ami viszketést, kipirosodást idéz elő.

Kezelése jellemzően hüvelykúpokkal és speciális krémekkel történik, súlyosabb esetekben a megfelelő tabletták jelenthetnek megoldást, azonban nagy odafigyelésre van szükség a beteg részéről, hiszen a Candida fertőzés nagyon fertőző.

Lényeges, hogy a gyógyulási időszakban felfüggesztésre kerüljön a szexuális élet, a közösségi fürdők használata, de érdemes figyelni a műszálas fehérneműk elkerülésére is.

Trichomoniázis

A trichomoniázis, vagy másnéven trichomonas vaginalis egy főként szexuális úton terjedő intim fertőzés, azonban a nem megfelelő higiénia esetén nyilvános fürdők használatakor is nagyon könnyen elkapható.

Egy nőket és férfiakat egyaránt fertőző parazitáról van szó, ami rendkívül kellemetlen tüneteket okozhat. Egyik sajátossága a zöldes árnyalatú, gyakran habos hüvelyfolyás, ami mellé a húgycső gyulladása, a vizelés során jelentkező csípő és égő érzés társulhat.

Nagyon fontos a precíz nőgyógyászati vizsgálat, illetve a kenetek alapján készült laboreredmények. Csak ezek alapján biztosítható a pontos kezelés, hiszen a megfelelő gyógyszerekkel a fertőzés nagyon gyorsan és hatékonyan orvosolható.

Nélkülözhetetlen a mielőbbi kezelés

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét tapasztaljuk magunkon, rendkívül fontos, hogy mielőbb felkeressünk egy nőgyógyászati szakrendelést, hiszen ezek a fertőzések akár nagyon súlyos gyulladásokat is előidézhetnek hosszabb távon.

A nőgyógyászati gyulladások pedig köztudottan hozzájárulnak az olyan problémák kialakulásához, mint a daganatos elváltozások vagy a meddőség. Ezért se halogassuk az orvosi vizsgálatot, ha strandolás után a fenti tünetek valamelyike jelentkezett nálunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.