Újabb veszélyes vírus a láthatáron - megkezdték az új kutatólaborok építését

Forrás: Shutterstock -
NASA Mars vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyelőre nem kell attól tartanunk, hogy a koronavírus-járvány legnehezebb időszakából épp csak kilábalva újabb világméretű pandémia szabadul ránk, ám könnyen lehet, hogy néhány éven belül veszélyes kórokozók érkeznek bolygónkra.

A NASA nemrég beszámolt a Marson folytatott kutatásaik legújabb fejleményéről: azt tervezik, hogy a jövőben – akár már 2026-ban – a vörös bolygóról származó mintákat szállítanak a Földre. Ezek vizsgálata által kulcsfontosságú információkhoz juthatnak azt illetően, hogy lehetséges lesz-e valaha emberi életvitelnek megfelelő körülményeket teremteni az égitesten – írja a naphire.hu.

Forrás: Shutterstock

Ehhez azonban komoly tudományos előkészületekre van szükség, többek között létre kell hozniuk olyan kutatólaborokat, melyekben biztonságosan kísérletezhetnek a marsi mintákkal. Felmerült ugyanis, hogy

ezekben a leletekben akár olyan kórokozók is jelen lehetnek, melyekkel szemben az emberiség nem immunis.

Mivel a kutatólétesítményeknek meg kell felelniük a nemzetközi bolygóvédelmi irányelveknek, a NASA saját szabványainak, illetve a Nemzeti Környezetvédelmi Politikai Törvény előírásainak is, az előkészületek már most javában folynak.

A NASA kutatócsoportja szeretné a kormányzati szervek mellett a nyilvánosságot is bevonni az előkészületekbe, tehát valószínű, hogy erről az érdekes projektről a közeljövőben még sokat fogunk hallani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.