Januártól nem jár büntetés azért, ha otthon marad a jogosítvány vagy a forgalmi

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
rendőrség forgalmi engedély 2023 változás január jogosítvány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg öttől ötvenezer forintig büntethet minket a rendőr, ha otthon hagyjuk a vezetésre jogosító okmányunkat vagy a forgalmi engedélyünket. Januártól nincs következménye annak, ha nem tudjuk felmutatni ezeket a papírokat, ám van, amire oda kell figyelni.

Az új szabályok szerint 2023. január 1-jétől a magyarországi közlekedéskor nem kell majd magunknál tartani a jogosítványt és a forgalmi engedélyt. A változtatás kizárólag azokra a vezetőkre vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, illetve a járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jövő januártól tehát a rendőrök elsősorban elektronikusan ellenőrzik majd, hogy a megállított jármű részt vehet-e a forgalomban, illetve, hogy a sofőrnek érvényes-e a vezetői engedélye. Ha szabálytalanságot tapasztalnak, 2023-tól elektronikusan vonják be az okmányok bármelyikét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.