Az V. kerület készül az adventi időszakra: itt lesznek vásárok és betlehemek

Fotó: Szabó Gábor -
karácsony karácsonyi vásár V. kerület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az V. kerületi önkormányzata számos, kellő körültekintéssel meghozott intézkedéssel gondoskodik arról, hogy az idén is minél inkább gondtalanul és ünnepi hangulatban teljen az adventi időszak: díszkivilágítás, betlehemek, karácsonyfák, a Szent István és a Vörösmarty téren karácsonyi vásárok várják az érdeklődőket.

A kerületi önkormányzat közleménye szerint a belvárosiak számára ingyenes közösségi programokkal - adventi gyertyagyújtó ünnepséggel, adventi hangversennyel, Szent Miklós napi rendezvénnyel, gyermekek karácsonyi jótékonysági ajándékozásával és vendéglátásával - nyújtanak lehetőséget az élményekkel teli, tartalmas időtöltésre.

A lakosság szezonális kiadásainak mérséklésére pedig országosan a legszélesebb körű és legmagasabb összegű fűtéstámogatást biztosítják, kedvezményes fenyőfavásárt szerveznek ajándék szaloncukorral, valamint a jogosult családoknak tízezer forintos karácsonyi időszaki támogatást postáznak - írták.

Közölték, a kerület az energiatakarékossági és a városrész világörökségi státuszából fakadó szempontokat összehangolva, a korábbi évekhez képest a helyszínek jelentős csökkentésével tudja csak megvalósítani a díszkivilágítást.

Advent első vasárnapjától vízkeresztig a főutcaként ismert tengelyt, a karácsonyi vásárokat közvetlenül érintő közterületeket, a karácsonyfával és betlehemmel díszített tereket - Egyetem tér, Ferenciek tere, Szabadság tér, Olimpia park - és még néhány utcát öltöztetnek ünnepi fényekbe.

Karácsonyi fények és az Advent a Bazilikánál Fotó: Szabó Gábor

Mint írták, a fővárosi önkormányzat illetékességi körébe tartozó Váci utca kivilágítását is a belváros önkormányzata volt kénytelen átvállalni. Ezeken túl lesz karácsonyi világítás a Vörösmarty téren is, amelynek költségét az itt megrendezésre kerülő karácsonyi vásár szervezője állja.

A kerület közölte azt is, hogy idén a Szent István téri vásár mellett a Vörösmarty téri vásár megrendezésére is a kétszeresen "Európa legjobb karácsonyi vására" címmel kitüntetett Advent Bazilika szervezői kaptak közterület-használati hozzájárulást.

Miután a főváros önkormányzatának cége, a Budapest Brand visszalépett a Vörösmarty téri vásár megrendezésétől, az V. kerület olyan partnerrel kívánt együttműködni, amely szem előtt tartja az önkormányzat elkötelezettségét a Vörösmarty tér színvonalas, gondos és mindenekelőtt a lakossági igényeket szolgáló üzemeltetése és az ezzel harmonizáló közterület-használat megvalósítása mellett, valamint kellő szakmai tapasztalattal és helyismerettel rendelkezik - olvasható.

Mint írták, a terek üzemeltetéséért felelősséget érző kerületi önkormányzat nem követte a főváros azon gyakorlatát, amely keretében ingyenesen adták használatba a közterületet a vásárt szervező Budapest Brandnek, és az esemény nyereségéből egyáltalán nem fordítottak a közterületek üzemeltetésére.
Az V. kerület ezzel ellentétben a Szent István teret 85 százalékos kedvezménnyel, a Vörösmarty teret 90 százalékos kedvezménnyel adta használatba, összesen közel 20 millió forint összegű díjért. A kerületi önkormányzat a hasznosításból származó bevételeket a közterületek fenntartására kívánja fordítani: közterület-tisztántartási, zöldfelület-fenntartási és közútkezelési feladatokra -írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.