felfázás húgyúti fertőzés természetes gyógymód urzinol2022
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyakori vizelési inger és az égő érzéssel járó hólyagürítés a felfázás tünete lehet. Ezek nemcsak kellemetlenek, de komoly szövődmények is kialakulhatnak. Az enyhe hólyaghurut kezelése gyógynövényeket tartalmazó szerekkel otthon is lehetséges, de ha a tünetek nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni.

A hólyaghurutot kiváltó kórokozók a húgycsövön keresztül jutnak be a húgyhólyagba. A hólyaghurut gyakoribb a nőknél, mivel egyrészt a női húgycső rövidebb, másrészt a hüvelyből és a végbélnyílás környékéről a baktériumok a közeli húgycsőnyíláson át egyszerűen fel tudnak jutni a hólyagba. Az altest lehűlését okozva a hideg szintén hozzájárulhat a felfázáshoz, azonban tévhit, hogy egyedül ez lenne a betegség oka. Mivel a hólyaghurutot leggyakrabban az E. coli nevű bélbaktérium váltja ki, így a betegség évszaktól függetlenül bármikor kialakulhat.

A felfázás hirtelen fellépő kellemetlen tünetekkel, erőteljes, sürgető és gyakran visszatérő vizelési ingerrel jár. Pisilés közben égető érzést tapasztalhatunk, a vizelet zavarossá, kellemetlen szagúvá válhat, valamint az alhasi nyomásérzés és medencetáji diszkomfortérzés is gyakori. Súlyosabb esetben hőemelkedés vagy láz ugyancsak előfordulhat, vér is megjelenhet a vizeletben. Ilyen esetekben mielőbb forduljunk orvoshoz!

A felfázás hirtelen fellépő kellemetlen tünetekkel, erőteljes, sürgető és gyakran visszatérő vizelési ingerrel jár Forrás: Shutterstock/Mraoraor

Fontos tudnunk, hogy a hólyaghurut kialakulásának esélyét csökkenthetjük az alapvető higiéniai szabályok betartásával, megfelelő folyadékbevitellel, valamint a szexuális aktusok utáni vizeletürítéssel. Sajnos a baktériumok a legnagyobb óvatosság mellett is bejuthatnak a húgyhólyagba. Kezdeti, enyhe tünetek esetén nem kell azonnal az antibiotikum után nyúlni, hiszen vannak természetes gyógymódok is.

Gyógyteák, gyógynövények

Az otthoni kezelés lényege, hogy a hólyagba jutott baktériumoktól mielőbb megszabaduljunk és azok szaporodását megakadályozzuk. Nagy segítséget nyújthatnak ebben a vízhajtó és az antibakteriális hatású gyógynövények. Vízhajtásra nagyon jó a nyírfalevél, a pitypanggyökér, a mezei zsurló, a csalán, a lestyángyökér, a petrezselyem- vagy a tövisesiglice-gyökér. Antibakteriális hatású a medveszőlőlevél, a tőzegáfonya és a kamilla.

Az otthoni kezelés lényege, hogy a hólyagba jutott baktériumoktól mielőbb megszabaduljunk Forrás: Shutterstock/Daniele Mezzadri

Illóolajok

Hólyaghurut esetén masszírozzunk az alhasi területre bázisolajjal (olívaolaj, szőlőmagolaj) kevert illóolajokat, de hatásos lehet az ülőfürdő is, amelybe érdemes 5 csepp illóolajat csepegtetni. Hatásos lehet felfázás esetén a teafa, római kamilla, levendula, cédrusfa, bergamott, rozmaring, eukaliptusz és a borókabogyó olaja.

Otthoni praktikák

Kiemelten fontos szerepe van a bőséges, naponta legalább 2-3 liternyi folyadékfogyasztásnak. Ez lehet gyógytea, de a legjobb a tiszta víz.

A szódabikarbóna enyhítheti a vizeléskor jelentkező csípő, égő érzést. Egy fél teáskanálnyit oldjunk fel belőle egy pohár vízben, a keveréket pedig naponta egyszer-kétszer fogyasszuk.

Az almaecet is segíthet kiöblíteni a baktériumokat a húgyhólyagból. Egy pohár vízhez tegyünk két evőkanál almaecetet, egy kis mézet és citromlevet. Ebből is ajánlott két pohárral elfogyasztani egy nap.

Hatásos lehet a sós ülőfürdő is. Ezt számos betegség esetén alkalmazzák, nem csupán a húgyúti fertőzésnél segíthet. A magas nátrium-klorid-tartalmú vizek gyulladáscsökkentő hatásúak, fertőtlenítenek és segítik a sebgyógyulást is. Érdemes Holt-tengeri vagy Himalája sót használni, ezek könnyebben oldódnak a meleg vízben, és kellemesebb érzetet adnak a bőrnek, mint a konyhasó. Egyharmad kádnyi vízhez körülbelül fél kiló sót adjunk. A javasolt fürdőzési idő 15-20 perc.

A magas nátrium-klorid-tartalmú vizek gyulladáscsökkentő hatásúak Forrás: Shutterstock/Olena Serzhanova

Mindezek mellett erősen ajánlott az immunrendszer erősítése. Ebből a célból szedjünk C-vitamint és fogyasszunk sok vírusölő fokhagymát, amit mézbe nyomhatunk.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.