Brutális földrengés rázta meg Törökország déli részét - Rengeteg a halott, a házak kártyavárként dőltek össze

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Omer Yasin Ergin -
földrengés Törökország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban, a katasztrófa halálos áldozatainak száma az első összesítések szerint eléri a százat - közölték a helyi hatóságok.

A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt, és 22, részben ugyancsak erős utórengés követte. A térség számos településén házak dőltek romba, sokan a törmelékek között rekedtek. Adana polgármestere szerint a városban két toronyház is összedőlt. Süleyman Soylu belügyminiszter a CNN televíziónak azt mondta, hogy a katasztrófa több tartományt érintett, és vannak halálos áldozatai.

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek a hétfő hajnali erős földrengés miatt, ami azt jelenti, hogy az ország máris nemzetközi segítséget kér a mentéshez.

Erős földrengések rázták meg Törökország déli részét, rengetegen meghaltak Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Omer Yasin Ergin


Malatya tartomány kormányzója arról számolt be, hogy a tartományban 23-an meghaltak és 420-an megsérültek a katasztrófában. Sanliurfa kormányzója tíz halálos áldozatról számolt be. Az Anadolu állami hírügynökség arról adott hírt, hogy Osmaniye tartományban öten vesztették életüket.
Friss adatok szerint hét tartományában legkevesebb 78 halottja van a hétfő hajnali földrengésnek - közölték a török mentőszolgálatok a reggeli első összesítésben. Együttesen legkevesebb 138 halottja van Törökországban és Szíriában. A törökországi sérültek számát 440-ben adta meg a katasztrófavédelem.


A rengések Szíria északi részét is sújtották, a beszámolók szerint Aleppóban is több ház összedőlt. Aleppó, Hama és Latakia városokban 42 emberéletet követelt a katasztrófa, és több mint 200-an megsérültek - közölte a Sana állami hírügynökség az egészségügyi minisztériumra hivatkozva.
A földmozgást a média beszámolója szerint Libanonban és Cipruson is érezni lehetett.

A térségben gyakoriak a földrengések, Törökország két kontinentális talapzat határán fekszik. 1999-ben az északnyugati Izmit térségében több mint 17 ezer emberéletet követelt egy földrengés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.