Figyelmeztet a rendőrség: 150 ezer forintot is fizethet, aki rámerészkedik a Balaton jegére

Forrás: MTI/Vasvári Tamás -
jég rendőrség életveszély Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni - figyelmeztetett a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján csütörtökön.

Azt írták: a tó parti sávjának egyes részein és a kikötőkben kialakult jég 3-7 centiméter vastagságú, bizonytalan szerkezetű, így alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra. Nem várható, hogy a Balaton befagy a következő napokban, sőt, olvadás kezdődhet szombattól, ami az erős szél hatására el is tüntetheti a jeget a parti sávból. A somogyi rendőrség hangsúlyozta: szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog.

Aki rálép a Balaton vékony jegére, azt komoly pénzbüntetésben részesítik Forrás: MTI/Vasvári Tamás


"Gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert" - közölték.

Kitértek arra is, hogy jeges vízből mentett embert nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni, a jeges ruházatától megszabadítva fokozatosan kell felmelegíteni, és orvosi ellátásban kell részesíteni.
Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni: éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel - a biztonságos munkavégzés kivételével - kikötőkben és veszteglőhelyeken, valamint folyóvizeken és azok mellékágain. Közleményükben jelezték, hogy a rendőrök fokozottan ellenőrzik a jégen tartózkodás szabályainak betartását.

A szabályszegőket rajtuk kívül a közterület-felügyelők, a halászati őrök és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv ügyintézői is figyelmeztethetik, de 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy szabálysértési eljárás indítása mellett akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.