Három gyanúsítottat letartóztattak a budapesti utcai támadások miatt

Forrás: Shutterstock -
utca támadás letartóztatás Budapest
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bíróság három gyanúsítottat letartóztatott a budapesti utcai támadások miatt, egy német nővel szemben pedig bűnügyi felügyeletet rendelt el, de az ügyészség az ő esetében fellebbezett a nő letartóztatása érdekében - közölte a Fővárosi Főügyészség szerdán az MTI-vel.

Azt írták: a Budapest különböző pontjain a "kitörés napja" elnevezésű rendezvény vélt résztvevői ellen elkövetett támadások miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak, súlyos testi sértés és más bűncselekmények miatt. A rendelkezésre álló adatok alapján az elkövetők szélsőjobboldali nézetekre utaló öltözékük miatt támadták meg a számukra ismeretlen sértetteket - tették hozzá.

A főügyészség felidézte: a nyomozók az ügyben eddig négy embert, köztük három külföldit hallgattak ki gyanúsítottként. Hozzátették: a budapesti XI. és XXII. kerületi ügyészség mind a négy őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását indítványozta a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Az ügyészi indítvány alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a magyar és az olasz nőt, valamint a német férfit letartóztatta, azonban negyedik társukkal, az előkészülettel gyanúsított német állampolgárságú nővel szemben bűnügyi felügyeletet rendelt el. Magatartási szabályként a bíróság annyit írt elő, hogy a gyanúsított minden héten egyszer, e-mailen jelentkezzen a Budapesti Rendőr-főkapitányság levelezési címén - írták.

Az ügyészség fellebbezett a bűnügyi felügyelet elrendelése miatt a német nő letartóztatása érdekében.
Mint írták, a nő nem rendelkezik Magyarországon bejelentett lakó-, illetve tartózkodási hellyel, magyarországi kötődéssel, a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény körülményeiből pedig alappal feltételezhető, hogy ő is csak a "kitörés napja" elnevezésű rendezvény okán érkezett Magyarországra. Mindezért feltételezhető, hogy az eljárásban elérhetetlenné válik a hatóságok számára - írták.

Kiemelték: az elkövetések szervezett jellegére és a gyanúsítottaknál talált eszközökre figyelemmel az eljárás jelenlegi szakaszában valamennyi gyanúsított esetében megalapozottan lehet következtetni arra, hogy veszélyeztetnék a bizonyítást, különösen a bűncselekmény elkövetésében velük együttműködő társaik beazonosítását.

A német nő esetében elrendelt bűnügyi felügyelet a bizonyítás megnehezítése veszélyének kiküszöbölésére is alkalmatlan - hangsúlyozta a Fővárosi Főügyészség. A viperákkal, boxerekkel és más eszközökkel végrehajtott támadásokat a rendőrség közlése szerint hét-nyolc ember követte el. A csoport tagjai múlt csütörtökön lengyel turistákat vertek össze viperákkal és más eszközökkel, a sértettek közül ketten súlyos, töréses sérüléseket szenvedtek. Pénteken egy férfit bántalmaztak hasonló módon Gazdagréten, ő könnyebben sérült meg. A belvárosi Bank utcában egy koncertről hazainduló párt vertek össze, a férfi súlyosan megsérült; az I. kerületi Mikó utcában pedig egy német párt bántalmaztak súlyosan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.