Ritka bolygóegyüttállás: a Vénusz, a Jupiter és a Hold egyszerre volt látható az égbolton

Forrás: ESO -
Vénusz Jupiter együttállás Hold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyszerre három égitest: a Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállása volt megfigyelhető az égbolton február 22-én alkonyat után.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint este hat óra körül különösen esztétikus hármas együttállásban gyönyörködhettünk: a bő kétnapos, vékony holdsarlót alulról a ragyogó Esthajnalcsillag, felülről pedig a fényes Jupiter fogta közre.

Az égitestek megfigyeléséhez nem kellett semmilyen segédeszköz, elég, ha a kitakarástól mentes nyugati horizont fölé tekintünk.

A Hold, a Vénusz és a Jupiter tündöklése az éjszakai égbolton Forrás: ESO

Mint írták, ezt megelőzően, február 21-én 18:05 perckor már megfigyelhető volt az égi hármas, de más felállásban: az alig másfél napos, hajszálvékony holdsarló felett ragyoott a Vénusz, felette pedig a Jupiter volt látható.

A Vénusz, azaz az Esthajnalcsillag 22-én közel hússzor fényesebb volt, mint az égbolt legfényesebb csillaga, a Szíriusz (természetesen a Nap után). Emellett a Jupiter a tavaly őszi földközelsége után még mindig meghatározó fényességgel uralja az esti égboltot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.