Kiderült, mi okozhatta a szörnyű vonatbalesetet, ami 57 ember halálát okozta Görögországban

Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Alhilleasz Csirasz -
vonatbaleset emberi mulasztás vezérlőrendszer Görögország sztrájk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tragikus emberi hiba okozta a 57 emberéletet követelő kedd esti vonatbalesetet - jelentette ki szerdán Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő.

"Minden arra utal, hogy a katasztrófát sajnálatos módon egy tragikus emberi tévedés okozta" - mondta a kormányfő, aki példa nélkülinek nevezte az ütközést, és teljes körű, független vizsgálatot ígért.
Az Athénból az ország északi részébe, Szalonikibe tartó személyvonat és egy Szalonikiből indult tehervonat ütközött össze frontálisan az ország középső részén fekvő Lárisza előtt, a balesetben a legfrissebb adatok szerint 57-en haltak meg. Az ütközés hatására több kocsi kisiklott, és legalább három lángba borult.

A hatóságok őrizetbe vették a láriszai állomásfőnököt, aki ellen egy igazságügyi illetékes szerint nem szándékos emberölés és testi sértés okozása miatt indult eljárás. Az 59 éves ember tagadta felelősségét, szerinte valamilyen műszaki probléma okozta a tragédiát.

Lárisza, 2023. március 1. Roncsok a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra. Az ütközéstől több kocsi kisiklott és lángba borult. MTI/EPA/ANA-MPA/Alhilleasz Csirasz Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Alhilleasz Csirasz


Az áldozatok többsége fiatal - mondta Kiriákosz Micotákisz. A hosszú hétvége után - hétfő munkaszüneti nap volt Görögországban - sok egyetemista tért vissza Szalonikibe. A miniszterelnök elmondta, hogy a tömegbaleset helyszínén és a láriszai kórházban tett látogatása során találkozott az áldozatok hozzátartozóival, akik azt kérdezték tőle: miért? "Tisztességes válasszal tartozunk nekik" - mondta a kormányfő a televízió által felvett rövid beszédében.

A balesetben nyolc vasúti dolgozó halt meg, közöttük a személy- és a tehervonat két-két mozdonyvezetője - közölte Jannisz Nicász, a Görög Vasúti Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Lárisza, 2023. március 1. Tűzoltók és rendőr a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra. MTI/EPA/ANA-MPA/Ahilleasz Csirasz Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Ahilleasz Csirasz


A görög vasutas szakszervezet sztrájkot hirdetett csütörtökre a baleset miatt. Az érdekképviseleti szervezet szerint a kormány többszöri kérésre sem volt hajlandó meghallani a biztonsági előírások javítására irányuló követeléseiket. Sajtóértesülések szerint a szakszervezet már régóta próbálja felhívni a görög vasúttársaság (OSE) figyelmét az Athén-Szaloniki vonal vezérlőrendszerének hiányosságaira, amelyek miatt ezen a szakaszon több kisebb baleset is történt az utóbbi időben.

Kosztasz Karamanlisz közlekedési miniszter lemondott az eset miatt. Utódja, Jorgosz Gerapetritisz szerint a kormány egy szakértőkből álló bizottságot hoz létre, hogy átlátható módon ki tudja vizsgálni a vonatbaleset körülményeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.