Új kutyafajtát hozott létre II. Erzsébet: ilyen egy dorgi

Forrás: NORTHFOTO/PA Wire/Press Association Images/Annie Leibovitz -
kutya II. Erzsébet királynő dorgi kiállítás corgi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hat hónappal II. Erzsébet halála után Londonban szerdán az uralkodó corgijairól nyílik kiállítás, amelyen a királynőt és kedvenc kutyáit ábrázoló fotók láthatók.

A hegyes fülű, hosszú törzsű kis kutyák elválaszthatatlanok voltak II. Erzsébet imázsától. A királynő több generáción át mintegy harminc corgit nevelt, elősorban a Pembroke fajtából, de a corgi és a tacskó keresztezésével létrehozta a "dorgi"-t is.

A lépcső tetején a fekete testű Vulcan, és a legalsó lépcsőfokon szaglászó Candy is dorgi. A fotó 2016 áprilisában készült. Forrás: NORTHFOTO/PA Wire/Press Association Images/Annie Leibovitz


A The Queen and her Corgis (A királynő és corgijai) címmel a Wallace Collection múzeumban nyíló kiállításon kilenc, korábban nem publikált, II. Erzsébet élete során készült fényképet mutatnak be, amelyek életének minden tizedik évében készültek - mondta el az AFP-nek Xavier Bray, a kiállítás kurátora.

A több mint ötezer fotóból kiválasztott képek között privát felvételek és hivatalos fotók is vannak. A gyűjtemény legrégebbi darabja 1936 augusztusában készült. Ezen a tízéves Erzsébet hercegnő látható, amint Londonban két corgijával, Jane-nel és Dookie-val játszik. Xavier Bray szerint a felvételek sajátos szemszögből, a corgijaival fenntartott rendkívüli kapcsolaton keresztül mutatják be a királynőt.

Az egyik kiállított felvétel 2022. szeptember 19-én készült. A windsori kastély teraszán Muick és Sandy várja két őr kíséretében, hogy a Londonból indult gyászmenet a királynő Westminster-apátságban tartott gyászszertartása után elérje a kastélyt, amelynek kápolnájában az uralkodót végső nyugalomra helyezték.

A két corgit András herceg, a szeptember 8-án 96 évesen elhunyt királynő kisebbik fia vette magához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.