Jogsértést állapított meg a Médiatanács: a ValóVilág két adása is sértette az emberi méltóságot

Forrás: RTL -
emberi méltóság jogsértés ValóVilág 11 RTL
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Médiatanács újabb jogsértéseket állapított meg legutóbbi ülésén a ValóVilág 11. évada kapcsán - tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön.

A közlemény szerint a Médiatanács állampolgári bejelentés alapján és hivatalból is vizsgálta a ValóVilág 11. évadát. Felidézték: a testület már korábban jelezte a joghatósággal rendelkező luxemburgi médiahatóságnak az RTL Kettő csatornán és az RTL+ online szolgáltatásán elérhető 24 órás élő közvetítéssel kapcsolatban felmerült jogsértéseket, és kérte a szükséges intézkedések megtételét.
Hozzátették: az újabb hatósági ellenőrzések nyomán a ValóVilág február 14-én és 16-án sugárzott összefoglalói kapcsán a magyar szabályok szerint további törvénysértések történtek. Közölték: a műsorszámokban megvalósult az emberi méltóság, a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú, sérelmes bemutatását tiltó szabályok, valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése. Az élőben közvetített online tartalomban is előfordult jogsértés: a médiaszolgáltató által alkalmazott reality-műfaj eszközei és képi hatásai sértik az emberi méltóságot.

A VV11 játékosai Forrás: RTL

A közlemény szerint a Médiatanács értesíti a joghatósággal rendelkező luxemburgi társhatóságot a magyar szabályozás alapján felmerült újabb jogsértésekről, és kéri a szükséges intézkedések megtételét. Jelezték: a társhatóságnak a megkeresés alapján fel kell hívnia a szolgáltatót, hogy tegyen eleget a magyar jogszabályi előírásoknak, és tájékoztatnia kell a Médiatanácsot, valamint az Európai Bizottságot a problémák megoldása érdekében hozott lépéseiről. Ezt követően két hónapon belül tájékoztatnia kell a Médiatanácsot az elért eredményekről, vagy ha nem sikerült megoldást találnia, annak okát is ismertetnie kell. Ha a joghatósággal rendelkező tagállam a határidőn belül nem jár el, vagy az elért eredmények nem megfelelőek, a Médiatanács további lépéseket is tehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.