Megszületett a döntés a kétéves lányát halálra éheztető férfi ügyében

Forrás: Shutterstock/ Africa Studio -
gyermekhalál éheztetés Kalifornia gyilkos apa USA esküdtszék ítélet döntés életfogytiglani büntetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Shawnee megyei esküdtszék bűnösnek találta Jeffrey James Exont gyilkosság és gyermek súlyos veszélyeztetésének vádjával, valamint gyermekhalál bejelentésének elmulasztása miatt. 

A Topekai Rendőrkapitányság munkatársai 2021. január 5-én vették őrizetbe Exont, miután a 45 éves apa felhívta a 911-et, és bejelentette, hogy lánya légzése leállt. A diszpécsernek akkor azt mondta, hogy a kisgyermek „éheztette magát".

Az elsősegélynyújtók és a mentők a helyszínre érkeztek, de esélyük sem volt megmenteni a gyermeket, aki több napja halott volt. A helyszínen tartózkodó tisztek és orvosok arról számoltak be, hogy Aurora teste hideg volt, és az izmok halál utáni merevsége is beállt már, amely általában csak 12 órával a halál után jelentkezik. A kisgyermeket a helyszínen halottá nyilvánították.

A helyszínelés során a rendőrség legalább öt üres italosüveget talált Exon hálószobájában.

Altaf Hossain Shawnee megyei kerületi halottkém helyettese, az Aurora boncolását végző igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a kisgyermek halálának oka egyfajta fehérje-energia-alultápláltság, amely gondozója hanyagságából fakadt.

A jelentések szerint Aurora halála idején Exoné volt Aurora és 4 éves bátyja, Theodore "Teddy" Exon felügyeleti joga. A gyerekek édesanyja, Seonaid Nichols a per során azt vallotta , hogy miután szakítottak Exonnal, lakáshelyzete nem volt megfelelő ahhoz, hogy gyermeket neveljen, ezért beleegyezett, hogy a gyerekek az apjukkal maradjanak.

A per során az ügyészek elmesélték: Teddy azt mondta a hatóságoknak, hogy apja több napra bezárja őt és Aurorát a szobájukba anélkül, hogy enni adott volna nekik, és elmondta a gyerekeknek, hogy azért zárt be őket, hogy aludhasson.

Az eljárás során tanúvallomást tett a Teddy óvodájának három alkalmazottja: elmondták, hogy korábban komoly aggodalmukat fejezték ki Exon fizikai és lelki állapotával kapcsolatban, amikor egy alkalommal szemmel láthatóan részegen vette fel a fiát a buszmegállóban. Az egyik óvodai alkalmazott arra is emlékezett, hogy Exon azzal próbálta megmagyarázni leromlott fizikai állapotát, hogy nyaksérülése miatt fájdalomcsillapítót kapott, és a nap folyamán erre megivott egy alkoholos italt.

Exon bátyja, Michael Exon állítólag azt vallotta, hogy öccse régóta alkoholproblémákkal küzdött, hozzátéve, hogy bátyja arról is hazudott, hogy józan volt az Aurora halála előtti utolsó két évben.

2021 augusztusában a Shawnee megyei kerületi bíró, Nancy Parrish megállapította, hogy az Exon egy kompetenciaértékelést követően bíróság elé állhat.

Az ítélethirdetésre a tervek szerint július 28-án kerül sor. A férfi akár tényleges életfogytiglant is kaphat - írja a Law and Crime.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.