Életveszélyes allergiát okozhat ennek a kullancsnak a csípése: érdemes elkerülni

Forrás: RolfAasa/Getty Images/iStockphoto -
hús allergia kullancs csípés
A magányos csillag kullancs csípése egy ritka betegséget idézhet elő: allergissá válhatunk a húsra.

Egy, az Amerikai Egyesült Államokban őshonos kullancsfaj, a magányos csillag kullancs csípése meglepő következményekkel járhat. Kialakulhat nálunk az alfa-gal allergia, vagyis a húsallergia.

Képünk illusztráció Forrás: RolfAasa/Getty Images/iStockphoto

A kullancs csípése miatt ugyanis egy olyan cukormolekula (galaktóz-alfa-1,3-galaktóz) kerül az emberi szervezetbe, amely alapvetően nem található meg benne. Ha a fajidegen cukormulekula a kullancs nyálán keresztül jut be a szervezetbe, antitestek képződnek ellene, amik hónapokig, évekig, vagy akár az illető élete végéig megmaradnak. Ezek a cukormolekulák a legtöbb húsban megtalálhatóak, így ha valaki az antitestek képződése után húst fogyaszt, súlyos, akár életveszélyes anafilaxiás sokk alakulhat ki nála.

Halakban és a szárnyasokban ez a molekula nincs, vagyis ezeket fogyaszthatják azok, akik allergiássá váltak - írja a IFL Science.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.