Ha hosszabb életet szeretnél, a húst tényleg el kell felejtened

Forrás: Thinkstock -
mediterrán diéta életmód hosszabb élet
A mediterrán étrendet már régóta ajánlják a szakértők azoknak, akik fogyni szeretnének, de kiderült, hogy nemcsak a súlyvesztés miatt érdemes áttérni, hanem azért is, mert hosszabb életet biztosíthat. 

Mindannyian tudjuk, hogy a mediterrán diéta jót tesz a szervezetünknek – tanulmányok kimutatták, hogy javíthatja a szív egészségét, segíthet az embereknek a fogyásban és energikusabbak is leszünk.

A közelmúltban végzett kutatások azonban kimutatták, hogy a mediterrán életmód a hosszabb élethez is hozzájárulhat.

110 799, 45-70 év közötti ember vett részt a 9 évig tartó kutatásban Anglia, Skócia és Wales különböző pontjain. Mindannyian betartották az életmódbeli változtatásokat, például korlátozták a só és a szénsavas italok fogyasztását, rendszeresen sziesztáztak, minőségi társasági időt töltöttek szeretteikkel és barátainkkal, valamint rendszeresen edzettek. Az eredmények pedig egyértelműek voltak: hosszabb életet biztosíthat ez az életmód.

"A természetes antioxidánsok bevitelének és gyulladáscsökkentő tulajdonságoknak köszönhetően ez az életmód csökkenti a különböző rákos megbetegedések, például a mell-, tüdő-, vastagbél- és prosztatarák kockázatát. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, sőt a depresszió és a szorongás kockázatát is" – mondta Dr. Tim Tiutan.

Forrás: Thinkstock

Hogyan kövessük a mediterrán diétát otthon

Törekedjünk arra, hogy az élelmiszerek 95%-a növényi eredetű legyen

"Az állati fehérjéket napi egy kis adagra kell korlátozni" – mondja Dan Buettner, aki felfedezte a világ öt "kék zónáját" – azokat a területeket, ahol az emberek a legtovább élnek.

"Részesítsük előnyben a babot, a zöldségeket, a jamgyökért és az édesburgonyát, a gyümölcsöket, a dióféléket és a magvakat. Míg az öt kék zóna közül négyben az emberek fogyasztanak húst, ezt takarékosan teszik, ünnepi ételként" – magyarázza.

Főzz magadra egészségesen

A mediterrán diéta a friss, szezonális termékekre összpontosít és kevesebb a feldolgozott ételek aránya, amelyek sok adalékanyagot, cukrot és felesleges sót tartalmaznak. Próbáljunk meg többet főzni feldolgozatlan alapanyagokból, hogy pontosan tudjuk, mi kerül az ételbe.

Fogyasszunk kevesebb alkoholt

Ahelyett, hogy nagyobb mennyiségű alkoholt vinnénk a szevezetünkbe, inkább teremtsünk kellemes, hangulatos környezetet egy-egy pohár vörösbor elfogyasztásához. Ez bizonyítottan egészséges a szívünk számára, és rengeteg jótékony antioxidánst tartalmaz. Csak ragaszkodjunk a heti két-három pohárhoz.

Töltsük fel tányérunkat egészséges zsírokkal

Az avokádós pirítós szerelmesei örülhetnek, mivel a mediterrán diéta nagy hangsúlyt fektet az egészséges zsírokra, például az avokádóra, a diófélékre és a magvakra, valamint az extra szűz olívaolajra - írja a Yahoo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.