Kokaintól betépett cápáktól rettegnek Florida partjainál

Forrás: Origo -
Florida drog kokain cápa kábítószercsempész
Hatalmas károkat okozhat a vízi élővilágban, hogy a kábítószercsempészek menekülés közben repülőről vagy helikopterről a tengerbe vagy óceánba hajítják a drogot. A kutatások szerint a cápák nagy valószínűséggel elfogyasztják azokat, és előfordulhat, hogy agresszívek lesznek, például rátámadnak a szörfösökre is. 

Kokaintól betépett cápák garázdálkodhatnak Frorida partjainál, ami felkeltette a kutatók érdeklődését. Egy vizsgálat során Tom Hird tengerbiológus – akit a YouTube-on The Blowfishként ismernek – megfigyelt egy pörölycápát és egy homokcápát, amelyek szokatlan módon viselkedtek. Tracy Fanarával, a Floridai Egyetem környezettudósával közösen megvizsgálták őket, arra voltak kíváncsiak, az állatok elfogyasztják-e kokaint.

A kutatások szerint a cápák valószínűleg megeszik a kokaint Forrás: Origo

A kutatók első tesztként kokainpakkokra emlékeztető csomagokat dobtak a vízbe, a cápák pedig közvetlenül a csomagok felé úsztak, és bele is haraptak azokba.

A biológusok a második tesztnél nem drogot, hanem tömény halport használtak, ami hatásában a legközelebb áll a kokainhoz, de még etikus a használata. A halportól a cápák valósággal megvadultak.

Azt is megfigyelték, hogy a cápák bármilyen, repülőről kidobott csomagra rávetik magukat, így arra jutotak, kétségtelen, hogy a kokaint is elfogyasztják

- írja a kutatók tapsztalata nyomán a LiveScience.

A Florida partjainál végzett megfigyeléseiket és kísérleteiket a Discovery Kokaincápák című dokumentumfilmjében mutatták be.

Hird elmondta, a kutatásnak nincs vége, még mindig nem tudni biztosan, hogyan hat a kokain a cápákra. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy az állatokra nem csak a kokain, hanem más, a vízbe kerülő drogok, gyógyszermaradványok és hormonkészítmények is hatással lehetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.