„Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás: ötven év után újra maradandót alkotott Magyarország

Forrás: Egy a természettel -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nagy sikerű 1971-es Vadászati Világkiállítás ötvenedik évfordulóján, 2021-ben „Egy a Természettel” mottóval Vadászati és Természeti Világkiállítást szervezett Magyarország. A központi rendezvény 2021. szeptember 25. és október 14. között zajlott Budapesten, ám a programsorozat ennél jóval tágabb időszakra, több mint két évre nyúlt. Zárásként összefoglaltuk, hogy melyek voltak a világkiállítás szervezésének, kísérő eseményeinek és programjainak legfontosabb elemei 2019 végétől 2021 végéig.  
Forrás: Egy a természettel

Virtuális séta az „Egy a Természettel" Világkiállítás pavilonjaiban

2019 decemberében a Tolna megyei Kisszékely határában Kovács Zoltán kormánybiztos adta át a világkiállítás jegyében telepített első emlékerdőt. Ezt még 21 további követte, hiszen az állami erdőgazdaságok mindegyike 1-1 hektár emlékerdőt hozott létre a világkiállításhoz kapcsolódóan.

Szintén 2019 utolsó hónapjában rendezték meg először az Országos Jótékonysági Vadászatot, ami egyúttal az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő rendezvénye is volt. A jótékonysági akció keretében 1200 vadász 37 millió forintot gyűjtött, amiből az ország 19 megyéjének gyermekkórházai vásárolhattak orvosi eszközöket.

2020 februárjában, a FeHoVa-n vált először elérhetővé a nagyközönség számára a világkiállítás apropóján megjelent életműsorozat első hat kötete, Kittenberger Kálmán, illetve Studinka László három-három műve. Ezt követően az év során több mint harminckötetesre bővült a sorozat, amelyben a hazai vadászirodalom megkerülhetetlen szerzői, többek közt Széchenyi Zsigmond, Fekete István, Maderspach Viktor, Csathó Kálmán, Cserszilvásy Ákos vagy gróf Károlyi Lajos könyvei szerepelnek.

2020 októberében indult el a világkiállításhoz kapcsolódó madárodú kihelyezési program. A következő hónapokban az állami erdőgazdaságok, az Országos Magyar Vadászkamara, illetve a nemzeti park igazgatóságok és néhány vadászati egyesület, óvoda és iskola országszerte összesen 3500 odút és 350 etetőt helyezett ki több száz gyermek bevonásával, részvételével.

2020 decemberében zárult a legendás író, Fekete István születésének 120. évfordulója alkalmából kiírt gyermekrajz- és elbeszélésíró-pályázat. A kezdeményezést – amit a világkiállítást szervező iroda támogatott – nagy érdeklődés övezte: összesen 205 mű érkezett az ország egész területéről és a határon túlról is, a közöségdíjra pedig közel 7000-en szavaztak.

Solymász bemutató a Világkiállításon Forrás: Egy a természettel

Ha december, akkor jótékonysági vadászat: a 2019-es évet követően 2020-ban már az ország összes megyéjében megtartották az eseményt. A jótékonysági vadászatok nemzetközivé válásának jegyében a Székelyföldön, a Felvidéken (Szlovákiában) és a Délvidéken (Szerbiában) is adakoztak a vadászok. A világkiállítás kísérő rendezvényén ebben az évben több mint 1100 vadász vett részt, akik összesen több mint 30 millió forintot gyűjtöttek a gyermekkórházak javára.

A Nimród Vadászújság és az Országos Magyar Vadászkamara együttműködésében 2021 márciusától mintegy 65 ezer vadász kapta meg a Nimród Hírlevelet, amiből a világkiállítás aktualitásairól is rendszeresen tájékozódhattak az olvasók.

A világkiállítás kabalakutyája, Fátyol volt a középpontjában annak a rajzpályázatnak, amelyet a Nimród Vadászújság hirdetett meg 18 éven aluli fiatalok számára. A 2021 májusában zárult felhívásra közel 150 gyermek küldte be művét, a legjobb rajzokból a világkiállítás idején rendeztek tárlatot.

Fátyol Forrás: Egy a természettel

A világkiállítást szervező iroda támogatásával valósult meg a csákberényi lőtér, ahol 2021. július elején rendezték a 13. FITASC Kombinált Lövészeti Európa-bajnokságot. A megmérettetésen – ahol koronglövészet, valamint álló- és futócélokra történő golyólövészet volt terítéken – 13 ország 130 versenyzője vett részt.

A 2021-es év közepére 55 milliárd forintos kormányzati támogatással megújult a HUNGEXPO, amely – több más rendezvény mellett – a világkiállítás központi helyszínéül is szolgált. A 75 ezer négyzetméteres, nyolc pavilonos, modern kiállítási komplexum – ami az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak is otthont adott – hosszú évtizedekig lehetővé teszi, hogy Magyarország világszínvonalú kiállításokat és rendezvényeket szervezhessen.

021 júliusában mutatták be a világkiállítást szervező iroda támogatásával megújult Sebzett szarvas szobrot. A legendás alkotást – ami az 1971-es vadászati világkiállítás egyik műtárgya volt – az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon is megtekinthette a közönség, majd ezt követően visszakerült eredeti helyére, a Soproni Egyetem területére.

2021 júliusában befejeződött az emlékerdő-telepítési program, az utolsó helyszín a Gödöllői Arborétum területe volt. A világkiállításhoz kapcsolódó emlékerdők kialakítása során a 22 állami erdőgazdaság 23 ezer kilogramm magvetésből összesen 200 ezer facsemetét ültetett el.

Világkiállítás emlékerdő telepítés Forrás: Egy a természettel

2021 augusztusában bemutatták a világkiállítás hivatalos tortáját. A Nimród fantázianevű alkotás kitűnően ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a feketeribizli és a gesztenye ízét, a teteje pedig csokoládé bársonyfújással készült. A készítő, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrásza, Füredi Krisztián elárulta: a vadászok egyik ikonikus italát, a St. Hubertus likőrt is belecsempészte a tortába.

Édesség mellé pálinka is dukál! Szintén 2021 augusztusában hirdették ki az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás pálinkája verseny győzteseit, alma-, csonthéjas-, bogyós-, erdei-, törköly- és ágyas kategóriákban.

Alig több mint egy hónappal a világkiállítás központi rendezvényének megnyitása előtt került sor a hozzá kapcsolódó Kulturális Fesztivál első eseményére. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum vadászfegyvereket bemutató kiállítását többek közt klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítések, irodalmi estek, színházi előadások, lovasprogramok, valamint képző- és iparművészeti tárlatok követték a Kulturális Fesztivál keretében.

Lovasbemutató a Világkiállítás központi rendezvényén Forrás: Egy a természettel

2021. szeptember 1-jén újabb rangos, a világkiállításhoz kapcsolódó rendezvény kezdődött Budapesten, a 12. FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság. Az új épületekkel gazdagodott Kincsem Parkban tartott megmérettetésen tíz ország 43 versenyzője indult, végül egyéniben és a csapatversenyben is holland győzelem született.

2021. szeptember 11-én a világkiállítás központi helyszínére, a HUNGEXPO-ra szállították Szőke Gábor Miklós szobrász művét, a kiállítás kapuját, a Totemet. A 16,5 méter magas, 20 méter hosszú és ugyanolyan széles, bőgő szarvasbikafejet ábrázoló alkotás 10 tonnányi hullajtott agancsból készült.

2021. szeptember 13-án, illetve 20-án mutatták be a világkiállítás alkalmából készült két egészestés filmet. Az utolsó vadászat című, játékfilmes dokumentumfilm Kittenberger Kálmán, a nemzetközi hírű természettudós, vadász, Afrika-kutató, író-főszerkesztő kalandokkal teli életébe nyújt betekintést, A bereki ember című alkotás pedig Fekete István, a magyar irodalom elismert alakját mutatja be.

2021. szeptember 21-én a HUNGEXPO-n megkezdődött a Vadbiológusok Nemzetközi Uniójának a világkiállítás keretében tartott 35. kongresszusa. A találkozón közel 30 országból több mint száz vadvilágkutató vett részt, akik a vadgazdálkodással, a mezőgazdasággal, a vadászattal, az urbanizációval, az ökoszisztémával és a gazdasági fejlődéssel, valamint az ember és a vadvilág együttélésével kapcsolatos kutatásaikat mutatták be.

2021. szeptember 25-én eljött a várva várt pillanat, a HUNGEXPO-n megnyílt a világkiállítás központi rendezvénye. A fővároson kívül a világkiállításhoz kapcsolódó programokkal várták a látogatókat például Vásárosnaményban, Keszthelyen, Hatvanban és több Somogy megyei helyszínen is.

Pillanatkép a Világkiállítás keszthelyi helyszínéről Forrás: Egy a természettel

A központi rendezvény első napján kezdődött a World Conservation Forum, aminek keretében húsz nap alatt 153 hazai és nemzetközi szakember érdekes és aktuális kérdéseket feszegető előadását hallgathatták meg a világkiállításra látogatók.

Szeptember 27-én indult el a Fátyol Iskolaprogram, aminek célja az általános és a középiskolások bevonása volt. A program sikerességét bizonyítja, hogy az ország 386 településéről 1936 gyerekcsoport érkezett a vadászati világkiállítás központi helyszínére, azaz több mint 60 ezer diák és pedagógus szerezhetett életre szóló, meghatározó élményeket.

Szintén szeptember 27-én mutatták be a világkiállítás tiszteletére kibocsátott emlékérméket és bélyegeket. Mindkettő esetében elmondható: évek, évtizedek múlva a gyűjtők számára maradandó, mértékadó értéket képviselhetnek majd.

Szeptember 28-án indult el a világkiállítás jószolgálati programja, aminek célja az volt, hogy a fogyatékossággal élő embertársaink számára elérhető legyen, illetve könnyebbé váljon a Budapesten zajló kiállítás látogatása. Az október 14-i zárásig 2309-en érkeztek a HUNGEXPO-ra a program keretében.

Ugyancsak szeptember 28-án kezdődött az „Egy a Természettel” Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferencia. Az ötnapos rendezvényen hazai és nemzetközi szakértők előadásait hallgathatták meg az érdeklődők, a témák közt szerepelt egyebek mellett a vadgazdálkodás és a modern társadalom kapcsolata, a vadegészségügy, a vad-gépjármű ütközések helyzete, valamint a vadak által a mezőgazdaságban okozott kár felelősségi köre.

Szeptember 30-án nyitotta meg kapuit a horgászat, a vadászat, az erdészet és a természetjárás szerelmeseinek legnagyobb hazai kereskedelmi vására, az ezúttal a világkiállítás keretében megrendezett FeHoVa PLUSZ. A négynapos rendezvény több mint 100 ezer látogatót vonzott, akik 102 kiállító termékei között válogathattak kedvükre.

Rekordszámú látogató a Hungexpo-n Forrás: Egy a természettel

Október 3-án igazán különleges eseménynek lehettek szem- és fültanúi a HUNGEXPO-ra ellátogatók, ugyanis ekkor rendezték a Szarvasbőgő Európa-bajnokság döntőjét. A bajnokságon 13 ország 37 versenyzője indult, a gödöllői selejtezőből 19-en jutottak a budapesti fináléba. Az első helyen a magyar csapat végzett, egyéniben pedig Kasper Máté ezüstérmet szerzett.

Október 7-én a világkiállítás keretében, annak központi helyszínén nyílt meg a több mint 190 éves múlttal rendelkező OMÉK. A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar négy napig tartó seregszemléjén minden eddiginél több, 450 kiállító mutatkozott be, a látogatók összlétszáma pedig – a FeHoVa-hoz hasonlóan – itt is jócskán meghaladta a 100 ezret.

Október 11-én a világkiállításon bemutatták Az Egy a Természettel természetfilm-sorozat produkcióit. A művek témája szerteágazó, de valamennyire igaz, hogy régóta várt, hiánypótló alkotások, amelyek gyerekeknek, iskolásoknak, felnőtteknek egyaránt szólnak.

Október 14-én a HUNGEXPO vizes csarnokában is látható tokhalak Dunába való visszaengedése zárta szimbolikusan a világkiállítás központi rendezvényét.

Az adatok magukért beszélnek: a központi helyszín összesített látogatószáma a húsz nap alatt elérte a 616 ezret. A világkiállításon összesen 103 ország és 683 kiállító vett részt, ez a meghívást elfogadó országok, hazai és nemzetközi szakmai szervezetek, gasztronómiai partnerek, showroom-kiállítók, együttműködő partnerek száma. A világkiállítás 10 nemzetközi és hazai konferenciát is befogadott, ezeken közel 100 ország képviseltette magát, összesen 2500 fővel.

Sorbanállás a Világkiállítás központi rendezvényére Forrás: Egy a természettel

A világkiállításon olyan kiemelten fontos szervezetek, illetve képviselőik is jelen voltak, mint a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE), a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC), az Európai Vadászszövetség a Vadászat és a Természetmegőrzés Érdekében (FACE), az afrikai vadászati szövetségek ernyőszervezete (OPHAA), a Safari Club International (SCI), a Saudi Falcons Club, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO), a Vadbiológusok Nemzetközi Uniója (IUGB), az Afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA), valamint az Európai Földtulajdonosok Szövetsége (ELO).

A világkiállítás hazai nagykövete volt többek közt Bodrogi Gyula színművész, Kemény Dénes korábbi válogatott vízilabdázó, edző, állatorvos, valamint Bán Beatrix, a Vadászati Kulturális Egyesület alelnök, a nemzetközi nagykövetek közt pedig megtalálható volt Ali Kaka, a Természetvédelmi Világszövetség alelnöke, Danene van der Westuyzen, az afrikai vadászati szövetségek ernyőszervezetének elnöke és vezérigazgatója, illetve Shane Mahoney, a Conservation Visions Inc. ügyvezetője.

A Bereki ember bemutató Bodrogi Gyulával Forrás: Egy a természettel

A központi rendezvény október 14-én bezárta kapuit, a programsorozat azonban ekkor még nem ért véget: 2021 decemberében harmadszor szerveztek országos jótékonysági vadászatot a világkiállításhoz kapcsolódóan. Az esemény ebben az évben is megmozgatta a vadásztársadalmat, hiszen 1100-an vettek részt a jótékonysági akcióban. Az összegyűlt adományokat a szervezők most is gyermekek gyógyítására, gyermekkórházak és gyermekosztályok támogatására, orvosi műszerek vásárlására ajánlották fel.

2021. december végén elérkezett a világkiállítás programsorozatának záró rendezvénye, az FCI Európa Kutyakiállítás. A HUNGEXPO-n tartott eseményen 57 országból mintegy 16 ezer eb vett részt, a kiállítás minden napján más-más fajtacsoport legszebb kutyái kerültek reflektorfénybe.

Ma már kijelenthető, hogy az 1971-es vadászati világkiállítás ötvenedik évfordulóján Magyarország ismét maradandót alkotott. Bizonyíték erre, hogy az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódóan országszerte 1500 program valósult meg, és ezekre mintegy 1,5 millió látogató volt kíváncsi. Ez a jelentős érdeklődés is azt mutatja, hogy a vadászatnak, a környezetünk és a természet védelmének, valamint a fenntartható természetgazdálkodásnak nemcsak múltja, hanem jelene és jövője is van hazánkban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.