Olvadó hóember, rozsdás lift, kiszáradt Duna-meder – városszerte akciózik az MVM Future Talks

Forrás: MVM Zrt -
dokumentumfilm MVM Future Talks WestEnd City Center globális kihívások
Az MVM Future Talks tudományos sorozat az idei évadban a bolygó legégetőbb problémáira, azaz a „bolygóhatárokként" emlegetett világszintű kihívásokra fókuszál. Ezek közé tartozik az energiabiztonság, az élelmezés, a közlekedés, a klímaváltozás, a hulladékkezelés, de a társadalmi hasznosság és veszélyek kapcsán éles vitákat kiváltó mesterséges intelligencia is.

2023-ban az MVM Future Talks egy dokumentumfilm-sorozattal indul, amelyben hazai hírességek és véleményvezérek utaznak el a világ különböző pontjaira, hogy személyesen vizsgálják meg az emberiség egészét érintő kihívásokat, és mutassák be a tudomány lehetséges megoldásait. Az első két mini dokumentumfilm már megtekinthető az MVM Future Talks hivatalos weboldalán, ahova minden héten két új nagykövetvideó kerül fel.

Mindeközben a szervezők különböző forgalmas helyekre kihelyezett látványos installációkkal is igyekeznek felhívni a figyelmet az emberiség bizonytalan jövőjére.

Forrás: MVM Zrt

Sokaknak már csak az emlékezetében él a hófödte táj és a fehér karácsony

Egyre nehezebb visszaemlékezni a családdal közös hóemberépítésre és a fehér karácsonyokra. Egyre ritkábban látunk havat, így az ünnepek sem a régiek, és mindez szorosan összefügg a klímaváltozással. Az idei MVM Future Talks erre a problémára igyekszik rávilágítani a WestEnd City Centerben kiállított szomorú, olvadó hóemberrel, mint egy kihalásra ítélt faj utolsó képviselőjével, amely félő, hogy hamarosan már csak az emlékezetünkben fog élni. Az üzenet egyszerű: ma még nem késő cselekedni!

A természet visszaveszi az uralmat

A hóembertől mindössze pár lépésre található a bevásárlóközpont egyik legforgalmasabb liftje, amely néhány napig nemcsak az emeletek közötti gyors közlekedést segíti, de ide belépbe az utasok akár az időben is utazhatnak. A lift egy olyan emberiség nélküli jövőbe kalauzolja a gyanútlan vásárlókat, ahol a természet már régen visszavette az uralmat. Ebben az ijesztő világban egy felvonó sem több néhány indánál, leveleknél és rozsdás padlózatból sarjadó növénynél, ahol csak egy villogó neon felirat emlékeztet halványan a technológiai vívmányokra.

Forrás: MVM Zrt

Budapest – 2223

Nemcsak a pláza vásárlói, de a Budai Várnegyedbe látogatók is találkozhatnak a most még elképzelhetetlen jövővel. Ha ma valaki letekint a Duna felé a Budai Vár faláról, akkor a 150 éves Budapest gyönyörű panorámáját láthatja. De vajon kétszáz év múlva ugyanarról a helyről milyen lesz az akkor 350 éves város látképe? Repülő autók, futurisztikus épületek és intelligens robotok mindenhol? Vagy éppen ellenkezőleg, egy katasztrófa sújtotta disztópikus világ tárul majd elénk?

Forrás: MVM Zrt

Az MVM Future Talks csapata a jól ismert „turisztikai panoráma távcsövek" mellé egy virtuális valóság távcsövet is kihelyezett a Budai Várba, amely a magyar főváros egy lehetséges, 2223-as jövőjét mutatja. Aki elég bátor ahhoz, betekintsen a távoli jövőbe, az a távcsőbe épített virtuális szemüvegen keresztül nézve hiába keresi a fővárost ma kettészelő folyót. A kiszáradt medertől kicsit távolabb egy város bizonytalan sziluettje látható, természetellenesen nagy épületeivel és a ma még elképzelhetetlenül repülő járművekkel. Az MVM Future Talks által felvetett kérdés változatlan: tényleg ebben a jövőben szeretnénk élni? Vajon a tudomány valóban képes lesz olyan megoldásokkal szolgálni, amelyek biztosítják a jövőnket?

Ha kíváncsi vagy a jövőnagyköveteink dokumentumfilmjeire, és szeretnéd eldönteni, hogy melyik globális kihívás kerüljön be a novemberi talk show műsorába, akkor a látogass el az mvmfuturetalks.hu oldalra!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.