lélek szorongás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy érzed, hogy túl sokat szorongsz? Megvisel a stressz? Adunk néhány tippet a megnyugváshoz.

Az egész délutánodat elrontja, hogy nem tudod eldönteni, mit is akart jelenteni a főnököd megjegyzése? Esetleg több napig tipródsz egy kiló hízás miatt? Ne feledd: az nem visz sokkal előrébb. Ilyenkor ugyanis a gondolataid a probléma körül keringenek, és nem a megoldást keresik. Megmutatjuk, hogyan állhatsz át hasznosabb gondolatokra a problémázás helyett.

Tervezz!

A szorongást gyakran nem maguk a problémák okozzák, hanem az, ha nincs stratégiád, ami segítene elbánni velük. Ülj le, fogj egy papírt, és oszd fel három oszlopra. Az elsőben sorold fel, miért aggódsz. A másodikba írd bele, mi a lehető legrosszabb eshetőség, amely ez ügyben bekövetkezhet. A harmadikba írj három-négy tervet arra az esetre, ha ez a legrosszabb verzió jönne be, és jelöld meg azt, amelyiket érzésed szerint végre is tudod majd hajtani.


Képzeld el a legjobb verziót!

Lásd magad előtt azt a jelenetet, amelyben sikeresen oldod meg a problémát - ha ugyanis fogalmad sincs, mi a legjobb lehetőség, ami bekövetkezhet, nehezebben fogod elérni. Ha egy új gond merül fel, azonnal tedd fel a kérdést: mit tanulhatsz belőle?

Ne halaszd holnapra!

Ha addig halogatod a problémáid megoldását, amíg a fejedre nem nőnek, csak a szorongásodat növeled. A megoldás: minden nap tedd meg, amit megtehetsz a pozitív végkifejlet érdekében. A nagyobb feladatokat oszd fel kisebb részekre, és minden nap végezz el belőlük egyet.

Gondolj magadra pozitívan!

Ha fejben folyamatosan rendre utasítod magad, ahogy a szüleid tették annak idején, nem csoda, ha állandóan aggodalmaskodsz. Légy inkább a magad legjobb barátja, és igyekezz folyamatosan bátorítani önmagadat. Ha felfigyelsz rá, hogy már megint negatív vagy, állj meg egy pillanatra, és fordítsd át a gondolataidat barátságosabbakra.

Foglald el magad!

Keress olyan tevékenységet, amellyel szívesen foglalkozol, vagy amelyik teljesen leköti a figyelmedet. Hívd fel egy barátodat, sportolj, takaríts, csak a tévé elé ne ülj - ez utóbbi ugyanis egyáltalán nem tereli el a gondolataidat.

Kezeld a helyén!

Sokszor olyan dolgok miatt aggódunk, amikre semmilyen befolyással nem lehetünk. Épp ezért érdemes feltenni a kérdést: érdemes? Ha alaposan átgondolod a problémát, lehet, hogy kiderül: nem is akkora a veszély, mint hitted.

Húzd ki magad!

Egy amerikai kutatás szerint azok, akiknek jó a tartása, sokkal biztosabbak a képességeikben, mint azok, akik görnyedten állnak. A testtartás ugyanis a lélekre is hat: nemcsak mások felé sugárzunk vele önbizalmat, saját magunkkal is elhitetjük, hogy képesek vagyunk megoldani a gondjainkat.


Menj aludni!

Első látásra a lefekvés nem tűnik jó gyógyszernek a szorongásra, hiszen az éjszakai csendben remekül lehet álmatlanul forgolódni. Viszont semmi nem rongyolja olyan hatásosan az idegeinket, és jegeli a döntési képességünket, mint a fáradtság. Ha attól tartasz, hogy nem tudsz majd elaludni, írd ki magadból mindazt, ami ébren tartana. Ha pedig később is bekúsznak a fejedbe a kínzó gondolatok, alkalmazd Scarlett O'Hara módszerét: "majd holnap gondolok rá".

Keress valamit, ami megnevettet!

Gondolj vissza egy igazán vicces jelenetre, egy poénos beszólásra, végső esetben akár egy viccre is. Raktározd el ezeket jól az agyadban, hogy akkor is előszedhesd a memóriádból, ha valami épp felzaklat.

Erdélyi Gabi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.