Az esti étkezés szerepe az egész napos táplálkozási egyensúly megőrzésében

táplálkozás egészség étkezés esti étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
 

Az esti étkezés kiemelt szerepe

Napjainkban egyre többen figyelünk oda egészségünkre és az egészséges táplálkozásra, s ennek egyik alapköve, hogy folyamatosan fejben tartsuk, mit és mennyit eszünk napközben. Az i-re a pontot azonban az esti étkezés teszi fel!

Esténként munka után, fáradtan hazaérve gyakran vágyunk egy kis kényeztetésre és erős késztetést érzünk arra, hogy megjutalmazzuk magunkat. A jutalmazás pedig gyakran egyet jelent engedni a finom falatok kísértésének. Ismerős az érzés? Ekkor már gyakran nincs erőnk megtartóztatni magunkat, s tudatosan végiggondolni, hogy a nap során milyen tápanyagokat fogyasztottuk vagy miket hagytunk ki, s vajon mire van szükségünk az esti órákban.

Thinkstock
Thinkstock


Az esti étkezés legfőbb problémája, hogy az ilyenkor elfogyasztott kényeztető falatok sokszor az egész napos kalória- és energia-bevitelen felüli - szükségtelen - mennyiséget jelenthetnek. Egyes ételek befolyásolhatják a pihentető alvást, sőt fel is boríthatják a gondosan összeállított és betartott napközbeni étrendet.

Amennyiben a leggyakoribb étkezési hibák egyikét vagy másikat este is "elkövetjük", ne csodálkozzunk, ha előbb-utóbb egészségünkre is kihatással lesznek.


Az esti étkezés két tipikus hibája:

Az esti "túlevés" problémája

• A magasabb kalóriát tartalmazó ételeket érdemesebb a nap folyamán elfogyasztani, mint az esti órákban, hiszen napközben több energiára van szükségünk, mint éjjel.

• A pihentető alvást a nagyobb mennyiségű elfogyasztott étel vagy más, nehezebb ételfajták, a rosszul megválasztott étrend is befolyásolhatják. A kialvatlanság, fáradtság és a rossz ébredés pedig hatással lehet közérzetünkre, koncentrációs képességünkre, hosszú távon pedig életminőségünkre, életvitelünkre.

A "korgó" gyomor problémája

Sokan hajlanak arra, hogy a kalória-bevitel csökkentésére vagy a fogyókúrára hivatkozva kihagyják a vacsorát. Ez két fő szempontból lehet problémás:

• Egyrészt elszalasztjuk annak az esélyét, hogy tudatosan végiggondoljuk, napközben milyen tápanyagokat fogyasztottunk és mi az, amire a szervezetnek esetleg még szüksége lenne.

• Másrészt a vacsora teljes kihagyása esetén megvan annak a veszélye, hogy az ember a késő esti órákban "haszontalan" élelmiszerek nassolásával csillapítja az éhségét.
Könnyen ráeszmélhetünk, hogy az asztalhoz nem leülve, 1-2 falatot állva bekapva akár közvetlenül a hűtőből, a TV, számítógép előtt vagy akár az egyik családtag tányérjáról "összelopkodunk" annyi kalóriát, mintha leültünk volna vacsorázni és tudatosan megválogattuk volna a bevitt tápanyagokat.

Aktív mozgás és sportolás után sem ajánlott teljesen üres gyomorral lefeküdni, hiszen a szervezet számára az elégetett energia egy részét pótolni kell.


Thinkstock
Thinkstock



Öt tipp a kiegyensúlyozott estékért

Hogyan kerülhetjük el az említett hibákat? Íme, néhány tipp a kiegyensúlyozott estékért.

1. Ne terheljük este túlzott mennyiségű vagy nehezen emészthető étel fogyasztásával a gyomrunkat, de a korgó gyomor sem szerencsés!

2. Az esti étkezés összeállításánál vegyük figyelembe a nap során elfogyasztott ételek mennyiségét, energiatartalmát és minőségét (vagyis a szénhidrát, zsír, fehérje százalékos arányának helyes meghatározását is! Próbáljunk azokból az ételcsoportokból válogatni, amelyeket a nap során kerültünk!

3. Olyan ételeket válasszunk, amelyek táplálóak, de nem terhelik meg a gyomrot az esti órákban, mint például könnyű tejtermékek, olajos magvak, gyümölcsök, zöldségek! Kerüljük viszont a finomított cukrot vagy a sok állati zsiradékot tartalmazó ételeket.

4. Ha napközben az elfoglalt, rohanó életmódunk miatt nem is tudunk erre figyelni, este szánjunk időt az étkezésre! Nyugodt körülmények között és lassan étkezzünk, valamint alaposan rágjunk meg minden falatot!

5. Feküdjünk le korábban! Nyolc óra pihentető alvás hozzájárul a mentális egészség fenntartásához, és kipihenten könnyebben tud nemet mondani a nap során a nassolás csábításának!

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.