Gízai nagy piramis: hatalmas áttörést értek el a tudósok, ismeretlen szerkezetet fedeztek fel

Egypt's Great Pyramid of Giza continue to attract tourists Gízai nagy piramis
Getty Images - Anadolu
rejtély régészek Egyiptom Gízai Nagy-piramis
Nagy áttörést jelenthet az Egyiptomban dolgozó régészek új feldezezése. Ismeretlen szerkezetet találtak a gízai nagy piramisnál.

Izgalmas felfedezést tettek egyiptomi régészek a gízai nagy piramisnál: egy eddig nem ismert építményt találtak. A legújabb eredményeket az egyiptomi Nemzeti Csillagászati és Geofizikai Kutatóintézet, valamint a japán Higashi Nippon Nemzetközi Egyetem és a Tohoku Egyetem kutatói egy  jelentésben részletezték.

 Gízai nagy piramis
Új szerkezetet fedeztek fel a gízai nagy piramisnál
Forrás: Getty Images

Eddig ismeretlen szerkezetet fedeztek fel a gízai nagy piramis közelében

Az egyiptomi régészek áttörést érhettek el: a gízai nagy piramis közelében egy szokatlan, a föld alatt rejtőző építményt találtak, amely teljesen fel van töltve homokkal. A 10 méter x 15 méteres szerkezet L alakú, és a nyugati temetőben található. Egyelőre az még nem tisztázott, hogy milyen céllal építhették, és miért töltötték fel homokkal, az azonban világos, hogy eddig miért nem fedezték fel: mert nem végeztek földalatti kutatásokat. "Ezen a területen nincsenek jelentős föld feletti maradványok, de vajon tényleg nincs semmi a föld alatt?" - tette fel a kérdést a csapat a jelentésében.

"Korábban nem végeztek földalatti vizsgálatokat"

 - tették hozzá. A kutatók talajradar (GPR) és elektromos ellenállás-tomográfia (ERT) segítségével térképezték fel a területet. Feltételezéseik szerint az építmény felső szerkezete "függőleges mészkőfal vagy akna lehet." Alatta pedig a régészek szerin valószínűleg sír található - bár hangsúlyozták, hogy "részletesebb felmérésre lenne szükség ennek a lehetőségnek a megerősítéséhez". Úgy tűnik, hogy a gízai nagy piramis még sok rejtélyt tartogat, hiszen nem is olyan régen egy ismeretlen folyosóra bukkantak ott.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.