Vigyázz, mert kiégsz! - Te is tönkreteszed magad?

lélek teszt stressz egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy olyan világban, ahol legfeljebb a nagymamád mondja azt, hogy "miért nem dőlsz hátra és pihensz egy kicsit?", nagyon nehéz elhinni: nem attól leszünk boldogabb emberek, ha az egész bolygót és annak mindent keservét a hátunkon cipeljük. Azzal azonban, hogy több energiát próbálunk felhasználni, mint amennyivel valójában rendelkezünk nem a boldogsághoz, hanem a kiégéshez kerülünk közelebb.

A nap 24 órájában be van kapcsolva a mobilod, még vacsora közben is rá-rá kukkantasz az e-mailjeidre, túlórázás után otthon még felcímkézed a mappákat a számítógépeden, reggel pedig rohansz a melóba, hiszen valakinek ki is kellett teregetnie? És még hol vagyunk attól, hogy elkészítsd a Superman/Kis hableány jelmezt a gyereknek? És persze megint elfelejtettél ebédet csomagolni magadnak. Ez az a pont, amikor egy pillanatra meg kell állnod, és átgondolnod: ha egy életre tönkreteszed magad az állandó lótás-futással, stresszeléssel, egészségtelen életmóddal, soha nem lesz lehetőséged élvezni mindazt, amiért megfeszítetten dolgozol.

Thinkstock
Thinkstock

Tipp! Nagyot hibázott, most az egész világ őt gúnyolja. Kattints a galériáért!



A hatvanas évek Amerikájában - amikor a hisztérikus materializmus és felszínes jóléti társadalom először kezdte mutatni a jeleket arra, hogy a hétköznapi embereknek is szükségük van a spiritualitásra és a pszichológiára, nemcsak a szerzeteseknek vagy a gyogyósoknak - J. V. Cerney A millió dolláros személyiség című könyve igazi irodalmi bombaként robbant. Az egykori egyetemi igazgató, tévés személyiség és újságíró azt írja kötetében: "Ha a lelked sebeit azzal próbálod gyógyítani, hogy feláldozva az egészségedet anyagi biztonságot teremts, valójában épp a bizonytalanság felé menetelsz." Íme Cerney stressztesztje - először magyar fordításban -, amely 22 igennel vagy nemmel megválaszolandó kérdésből áll. Ha 10, vagy annál több állítást a magadénak érzel, nagy az esély arra, hogy a hőn áhított előléptetés helyett a kiégés koronázza majd meg az ámokfutást.

1. Rendszeresen dohányzom.

2. A nap első pohár alkoholos italát egyre korábban fogyasztom el.

3. Kávé nélkül nincs ébredés, és napközben is iszom egyet-kettőt.

4. Antidepresszánst, szorongásoldót vagy más, receptre kapható gyógyszert szedek napi rendszerességgel.

5. Általános fáradtság van rajtam szinte minden nap.

6. Csak akkor vagyok igazán aktív, ha dolgozom.

7. Nem vagyok rá büszke, de nem élvezem a családom társaságát.

8. Rendszertelen a szexuális életem... vagy szinte egyáltalán nincs is.

9. A vakációk során képtelen vagyok kikapcsolni.

10. Rendszeresen felhozom témaként, hogy milyen sokat dolgozom, és mennyi mindenbe fektetek energiát.

11. Visszatérő aggodalmak és félelmek gyötörnek.

12. Hazaviszem a munkámat és az azzal járó feszültségeket.

Thinkstock
Thinkstock

13. Az ebéd- és vacsoraidők üzleti ebédekké és vacsorákká váltak.

14. Kevesebb mint heti egyszer mozgok aktívan.

15. Hiszem, hogy a munkámat senki más nem tudná elvégezni helyettem.

16. Ha nagyon kiborulok, csak benyomok egy Xanaxot és/vagy Valerianát, és máris jobban érzem magam.

17. A kézírásom töredezettebb, "hegyesebb" lett az elmúlt évek során.

18. Egyre gyakrabban érzem úgy, hogy szükségem van szemüvegre/erősebb lencséket kell csináltatnom.

19. Ha valami szokatlan történik velem, a szívem kalimpálni kezd.

20. A spontaneitás kiveszett az életemből - kizárt dolog például, hogy képes legyek csak úgy felpattanni és elindulni valahova, ha a barátaim előzetes tervek nélkül felhívnak.

21. Már vitatkozni sincs erőm.

22. Ha valami vagy valaki kiborít, sokkal tovább tart, míg összeszedem magam lelkileg, mint néhány éve.

Thinkstock
Thinkstock

Tipp! Bikinis parti a medencékben ötödszörre is! Kattints a galériáért!



Ha te is a veszélyeztetett zónába tartozol - azaz tíz vagy több válaszra feleltél igennel -, ideje átértékelned a dolgokat. A stressz kimerültséghez, a kimerültség depresszióhoz vezet, amíg pedig ezeket "tüneti kezeléssel" - egy harmadik szelet sütivel, egy gyors masszázzsal, vagy egy katonásan megszervezett kirándulással - orvosolod, csak homokba dugod a fejedet a gondol elől. Ahhoz, hogy megtanuld újra élvezni az étel ízét, hogy kikapcsold a gondolataidat harsogó hangszórót a fejedben, és hogy a családdal-barátokkal töltött idő igazi kikapcsolódást nyújtson, alkalmaznod kell ezt az öt egyszerű szabályt:

1. Ne bálványozd a gazdagságot, és ne imádd a pénzt.

2. Emlékeztesd magad: az élet értelme maga az élet.

3. Nem kell rajonganod a munkahelyedért, és ne is gyűlöld tiszta szívedből. Elég, ha szereted, hiszen bevételed származik belőle, új embereket ismerhetsz meg általa, és kimozdít a komfortzónádból.

4. Ne bosszantsd fel magad. Ne hagyd, hogy belehergeld magad helyzetekbe. Légy mindig tudatában annak, hogy a kihívást jelentő helyzeteken nem tudsz változtatni, de a saját rekcióidon azokra igen.

5. Figyelj arra, hogy egy, a munkahelyeden és a hétköznapi dolgaidon kívül eső területen elkönyvelhess legalább egy sikert minden egyes napon - legyen szó virágültetésről, karaoke-ról, egy festményről, egy új süteményreceptről vagy egy jógaóráról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.