fájdalomcsillapítás fájdalom mozgás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők többsége rendszeresen szenved valamilyen fájdalomtól. Ha viszont nem akarsz gyógyszereken élni, ismerj meg néhány természetes módszert a fájdalom leküzdésére!

Háttámasz ülés közben

Figyelj arra, hogy kényelmesen ülj, és ha csak teheted, dőlj hátra a székedben! Kutatások szerint ezzel az aprócska változtatással 30 százalékkal csökkenthető a nyak, a váll, a hát és a csípő fájdalma. Ebben a relaxálós pozícióban ugyanis az izmok, az inak és az ínszalagok kevésbé feszülnek meg. A már létező fájdalom is hamarabb elmúlik. Ha nem állítható a széked, akkor az is megteszi, ha legalább a derekadat megtámasztod. Gyűrj egy törölközőt a hátad mögé!

Thinkstock
Thinkstock

Mozgás ülőmunka közben

Ha ülőmunkát végzel, minden órában szánj egy kis időt a mozgásra. Néhány lépéssel vagy egy kisebb sétával akár 67 százalékkal is csökkenthetők a fájdalmak. A rendszeres mozgás, még ha alkalmanként nem is tart tovább egy percnél, megnyújtja és kilazítja az izmokat. Az ízületekből ugyanis távozik a gyulladás, ami leggyakrabban a fájdalom forrása. Hajlamos vagy túlságosan belemerülni a munkába? Állítsd be a telefonodat!

Nevetés mint fájdalomcsillapító

Hétközben az embernek nincs mindig ideje kikapcsolódni, a hétvégén éppen ezért erre mindenképpen szánj időt. Találkozz a barátaiddal, menjetek el szórakozni, hogy minél jobb kedved legyen, a nevetés és a vidámság ugyanis fájdalomcsillapító hatású, sőt megelőzésképpen is hatásos. Ha nincs időd erre, vagy hétköznap tör rád a fejfájás, akkor szánj magadra időt: nézz meg egy kellemes filmet, vagy olvass! A relaxálás eközben megteszi a hatását.

Vizualizálj!

A fájdalmat puszta akaraterővel is elűzheted. Vonulj el a lakásod egy csendes szegletébe, helyezd magad kényelembe, csukd be a szemed, és képzeld el magad boldogan, fájdalom nélkül! Az ilyen gondolatok serkentik a szervezetben a fájdalomcsillapító hormonok, például a szerotonin és a dopamin termelődését. Kutatások szerint akár 40 százalékkal is csökkenthető így a fájdalomérzet. Hát, fejfájás és ízületi bántalmak esetén is hatásos lehet.

Jógázz!

Egy friss felmérés szerint napi húsz perc jóga lényegesen csökkentheti a fájdalmak keletkezésének számát. A jóga fokozza a szervezet véráramlását és növeli az endorfin termelődését, amely szintén fájdalomcsillapító hatású. Ma már az sem jelenthet gondot, ha nincs időd eljárni, jógaórákat ugyanis már az interneten is találhatsz. Vásárolhatsz jóga DVD-t is, így otthon, a nappalidban is hódolhatsz ennek az egészséges sportnak.

Thinkstock
Thinkstock

Szagolj levendulát!

Egy friss, koreai kutatás szerint a levendula illata öt percen belül csökkenti a fájdalmat. Amint a benne található anyagok elérik az agyat, azonnal serkentik a nyugtató és fájdalomcsillapító alfahullámok termelődését. Levendulaolajat egészségboltokban és drogériákban is vásárolhatsz. A legjobb, ha mindig magadnál tartasz egy kicsit. Inhalálj levendulát lefekvés előtt is! Nyugtató hatása is van.

Átalakítunk! Szexi nő lett a visszafogott Jankából! Kattints a galériáért!


Igyál gyöngyvessző, más néven legyezőfű teát!

Egy hatékony, az aszpirinhez hasonló fájdalomcsillapítót keresel, amely napi bevitel esetén sem okoz hasi panaszokat? Próbáld ki a gyöngyvessző teát! Ez a gyógynövény szalicilben és szalicilsavban gazdag, amelyek az aszpirin alkotóanyagai is. Egyedülálló csersavtartalma pedig kifejezetten jót tesz a gyomornak. Bioboltokban, egészségboltokban és drogériákban is megvásárolható. Egy csésze teához egy teáskanálnyi füvet forrázz le! Hagyd tíz percet ázni, ezután leszűrheted, és ízlés szerint cukorral vagy mézzel édesítheted. Naponta két bögrével kortyolgass el.

Meleg borogatás

Használj melegítő párnát! Ha nincs ilyen kéznél, akkor egy ásványvizes palack is megteszi. Töltsd tele forró vízzel és helyezd a fájó testrészre. 25 százalékkal csökkenthető így a fájdalom. Sőt, érdemes nehéz fizikai aktivitás előtt is felmelegíteni az izmokat. A meleg serkenti a véráramlást, és segíti a fájdalmat kiváltó vegyületek, mint például a prosztaglandinok távozását a szervezetből.

Párnázd ki magad éjszakára!

Ha háton alszol, csúsztass a térdeid alá egy óriási, pihe-puha párnát, ha viszont csak hason tudsz aludni, akkor a csípőd alá tedd. Ha jobban szeretsz az oldaladon feküdni, akkor csak egy vékonyabb párnát tegyél a térdeid közé. Ezek a trükkök segítenek helyesen tartani a gerinced, és sokkal kisebb lesz rajta a nyomás. Ha reggelente fájdalommal ébredsz, vagy éppen éberen alszol, akkor érdemes kéthetente megforgatnod a matracod. Ha pedig kicsit már kifeküdted, csúsztass alá egy hat milliméteres furnérlapot, hogy kiegyenlítsd a bemélyedéseket, és jobb legyen az alátámasztás.

Thinkstock
Thinkstock

Vegyél forró fürdőt!

Akár beülsz a kádba, akár csak egy kisebb lábfürdőt veszel, csillapíthatod vele a fájdalmaidat. A meleg víz is serkenti a véráramlást, jótékonyan hat mind a has-, mind pedig a fejfájásra. Fontos, hogy tényleg forró legyen, ameddig bírod, tartsd különösen magas hőmérsékleten! Ha például a menstruációs panaszaidra nem szeretnél azonnal görcsoldót bevenni, válaszd ezt a kellemes és pihentető, természetes fájdalomcsillapítási, gyógyítási formát!

Tipp! Végre megszólalt az X-Faktor sztárja. Kattints a galériáért!



Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!




Extrém fájdalomcsillapító módszert találtak ki a szegények Indonéziábanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110818-sinterapia-indoneziaban.htmlGerinc fájdalom nélkül - Szabad-e szeretkezni porckorongsérvvel?http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101208-szabade-szeretkezni-porckorongservvel.htmlCsapd be az agyad! 6 kiváló alternatív fájdalomcsillapítóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110601-csapd-be-az-agyad-6-kivalo-alternativ-fajdalomcsillapito.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.