Elhunyt A polip filmsorozat rendezője

A polip forgatókönyvíró filmrendező Damiano Damiani
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencven esztendős korában csütörtökön Rómában elhunyt Damiano Damiani olasz forgatókönyvíró és rendező, akit sok néző a Michele Placido főszereplésével forgatott, a maffiaellenes küzdelem szimbólumává vált, A polip című filmsorozat rendezőjeként ismer.

Az idős művész otthonában hunyt el légzési elégtelenség következtében - közölte Damiani lánya, Sibilla az olasz sajtóval.

Forrás: www.cinemagia.ro
Forrás: www.cinemagia.ro

"Őszinte szívvel, könnyes szemmel mondom: mindent neki köszönhetek" - emlékezett a rendezőre Michele Placido. Felidézte: az 1984-ben készült, világszerte sikert aratott A polip-sorozatnak köszönheti, hogy az egész világon megismerték a nevét. Az általa alakított Cattani felügyelő a maffiaellenes küzdelem szimbólumává vált. A színész hangsúlyozta, hogy Damianit mesterének tekintette, és rengeteget tanult tőle.
A festőművészként diplomázott Damiani eleinte képregényeket, hirdetési plakátokat, posztereket rajzolt, majd az ötvenes évektől magával ragadta a film világa. Kezdetben dokumentumfilmeket készített, forgatókönyveket írt, 1960-ban mutatták be első játékfilmjét, A bérgyilkost. Filmjei gyakran foglalkoztak politikai témákkal, a maffiával (Egy rendőrfelügyelő vallomása az államügyésznek, Miért ölnek meg egy bírót?), de vígjátékot is írt és rendezett (Egy zseni, két haver, egy balek). Népszerűsége csúcsát A polip sorozattal érte el.
A hatvanas években több fesztiváldíjat nyert filmjeivel (Arturo szigete, A hazatelepült), A Piazza-kapcsolat című alkotásáért pedig 1985-ben megkapta a Berlinale Arany Medve-díját.
Az utóbbi tíz évben visszavonultan élt, és másik szenvedélyének, a festészetnek szentelte idejét.

Forrás: MTI

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.