Férfival, vagy nélküle - A szingliség okai

szingli család Bridget Jones naplója Szex és New York egyedüllét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kik a szinglik? A szót többféle jelentésben használják. A szingli szó angol megfelelője (single) eredetileg hajadon (vagy nőtlen) családi állapotot fejezett ki. Utasi Ágnes szociológus szavait idézve: a szinglik állandó párkapcsolat nélkül élő, tipikusan életük harmincas-negyvenes éveiben járó, általában iskolázott és képzett nők, akik magukat függetlennek tartják. Fontos különbséget tenni a szinglik két kategóriája között: a tartós kapcsolatban, de nem házassági kötelékben élő szinglik, illetve az alkalmi jellegű kapcsolatokat választó társaik. A magyar szinglik bizonyos szempontból különböznek angol vagy amerikai társaiktól, mert általában nem tudatosan választják a szingliséget mint életformát, hanem inkább rákényszerülnek.

A szingli-jelenség okai

Természetesen számos belső és külső ok lehetséges. Alapvető hatást gyakorolhat a szingli életmódra a szülőktől átvett értékrend vagy a házassággal kapcsolatos, negatív tapasztalatok a szülők vagy az ismeretség körében. Ehhez hozzájárulhat a karrierépítés szerepe. A multicégek például sokszor olyan feltételeket állítanak az állásra pályázó jelöltek elé, ami családosan igen nehezen teljesíthető: 10-12 órás munka, akár otthon is, illetve olyan hétvégi feladatvégzés, amiben csak akadály lenne a család. Ehhez magasan képzett, nagy teherbíró képességű munkaerőre van szükségük, akik viszont magas fizetést és jó karrierlehetőséget kapnak cserébe. Az állásért azonban meg kell "fizetni": a munkahelyre áldozott idő és energia miatt nem marad már lehetőség a társas kapcsolatok ápolására vagy új ismeretségek szerzésére. A karrier mellett a média - elsősorban a filmek - is olyan mintákat közvetítenek, amelyek pozitív színben festik le a szingli életformát. Ki ne emlékezne a nagy klasszikusokra: Bridget Jonesra vagy a Szex és New York című sorozatra.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A karrierista szingli

Egy magyar kutatás szerint (Utasi Ágnes, 2001) a szinglik között több alaptípus különíthető el. Az egyik a karrierista szingli, aki az érvényesülés miatt marad egyedül. Jól keres, aktív életet él, sokat sportol és sokat költ. Óvatosan létesít párkapcsolatot, mert mindent munkája alá rendel. Sok esetben attól is tart, hogy kihasználják elért sikerei és anyagi körülményei miatt, ezért csak rövid kapcsolatokba megy bele és nem akar elköteleződni.

A házasságot kerülő szingli

Nála a háttérben a negatív kapcsolati minták állnak. Az ebbe a csoportba tartozó szinglik szerint nincs tökéletes házasság, és úgyis csak csalódás, válás lesz a kapcsolat vége. Szüleiktől általában ugyanezt látták és környezetükben is negatív mintákkal találkoznak, de az is lehet, hogy csak ezeket veszik észre.

Thinkstock
Thinkstock

Élettársi kapcsolatban élő szinglik

A felek attól tartanak, hogy a házasság elrontaná a kapcsolatukat, talán mert kötelezővé tenné az önkéntes együttlétet, és a szabadság elvesztéséhez vezetne. Mások nem tudatos módon a szülői mintával való azonosulást kerülik el az élettársi kapcsolattal és attól félnek, házasságuk ugyanolyanná tenné őket, mint amit szüleikben nem tudtak elviselni.

Akinek jobb egyedül

Olyan szinglik is vannak, akik tudatosan és szándékosan akarnak egyedül élni - talán mert nem képesek kapcsolatban maradni, vagy nem akarnak alkalmazkodni a partnerhez. Minél tovább maradnak egyedül, annál nehezebb ebből kilépniük és annál kevésbé akarnak. Kialakítanak egy autonóm életmódot, sok programot szerveznek és olyasmire is jut idejük, amire a családosok már nem tudnak időt szakítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.