csillagászat tudomány fekete lyuk rejtély örvény éghajlatváltozás Atlanti-óceán áramlás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csillagászok meg vannak győződve róla, hogy léteznek, látni mégsem lehetett őket - egészen mostanáig. Tudósok rábukkantak az óceáni fekete lyukakra.

Megtalálták a fekete lyukak földi hasonmásait. Tudósok szerint az Atlanti-óceán déli részén található képződmények matematikailag azonos értékűek a csillagászok által feltételezett fekete lyukkal az űrben.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Az ETH Zürich és a Miami Egyetem kutatói szerint ezekben a hatalmas óceáni örvényekben tulajdonképpen ugyanaz történik a vízzel, mint a fénnyel: az örvények szorosan körülveszik a víz útvonalát, ami így mindent magába szippant. Pozitív hatása, hogy mérsékelni tudja a melegedő éghajlat miatt olvadó jégtáblák negatív hatásait. A kutatók eredménye forradalmi, hiszen várhatóan számos eddigi kérdésben segíthetnek, kezdve a környezetszennyezéstől egészen az éghajlatváltozásig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.