orális szex párkapcsolat szex szexualitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges szexualitás elengedhetetlen feltétele a nyitottság és a vágyak kölcsönös, feltételek nélkül való megélésének elősegítése. Így a szexuális aktus egyik nagyon fontos eleme az orális szex is, hiszen a felek azt élhetik meg általa, hogy a másik minden egyes porcikájukért rajong.

Thinkstock
Thinkstock

Ennek ellenére még mindig pironkodva beszélünk az orális szexről, és nem olyan természetes - még a szexuálisan érett emberek számára sem -az orális gyönyörszerzés spontán, valódi élvezete.

De miért utasítja el valaki, míg mások miért érzik annyira természetesnek kedvesük vagy partnerük nemi szervének szájjal való kényeztetését?

A neveltetés felelős érte?

Aki azt hallotta a szüleitől, hogy bizonyos testrészek érintése, vagy szájjal, nyelvvel való kényeztetése gusztustalan, és csak a "rossz nők" tesznek ilyet, az nem feltétlenül fogja kedvét lelni az orális szexben. Az így szocializálódott nő számára a partner szájjal való kielégítése nagy valószínűséggel negatív, kellemetlen érzésekkel fog párosulni.

Korábbi rossz tapasztalatok

Nem feltétlenül kellemes a spontán orális szex, ha valaki pl. egy házibuliban éli át első orális kalandját, anélkül, hogy annak szükséges feltételeiről gondoskodnának (tisztálkodás, meghitt légkör, intimitás). Ilyenkor az aktust - feltehetőleg - szégyenként fogja megélni az egyén.

Nem egyenrangú partnerkapcsolat

Megalázó lehet az orális szex, ha kötelező - még akkor is, ha a pár egyik tagja szívesen kipróbálná a szex ilyen formáját. Ám ha a domináns fél ezt "megköveteli", akkor az alárendelt félnek akár van hozzá kedve, akár nincs, kötelező feladatnak és nem élménynek fogja megélni a másik kényeztetését. Ilyenkor az orális gyönyört nyújtó fél pontosan tudja, hogy jobban jár, ha engedelmeskedik. A félelem is motiváció lehet, hiszen a pár egyik tagja esetleg tarthat attól, hogy ha kedvese nem kapja meg azt a "szolgáltatást", amire vágyik, akkor megszerzi majd máshol.

Thinkstock
Thinkstock

Az ország nagy szextesztjének eredményei:

Gyimesi Andrea szexuálpszichológus segítségével jártuk körbe a kényes témát:

A kérdés a tesztben csak a nőknek szólt, és így hangzott: Egyetértesz azzal, hogy orális szexet adni néha megalázó?

A nők 27%-a mondta azt, hogy igen. (Az anális szex esetében 35% mondott igent, tehát ott magasabb számú a szégyen megélése.) Tehát minden negyedik nő egyetért azzal, hogy orális gyönyört nyújtani megalázó lehet - és néha bizony az!

A nők 73%-a szerint ez azonban nem igaz, szerintük ugyanis nem megalázó az orális szex, mi több, a nők 74%-a azt jelölte, hogy az orális szex gyakori és meghatározó a szexuális életükben.

A férfiak 84%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy orális szexet kapni mindig jó.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.