Tabuk nélkül a párkapcsolatról felnőtt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Állítólag a második világháború idején történt meg az eset egy német koncentrációs táborban. Az őr minden este bement a barakkba, és kiválasztott egy embert, akit nagy lelkesedéssel megkínzott. Minden este ugyanazt az ember választotta ki. A többi fogoly mindezt estéről estére kiszolgáltatottan és tehetetlen dühvel nézte végig. Ha a társuk védelmére keltek volna, még nagyobb bajt okoztak volna neki is, maguknak is, így teljességgel tehetetlenek voltak.

Az egyik fogoly azonban mégis kitalált valamit. Az egyik este, amikor megint jött az őr, elé állt, és így szólt: "Ha mindenképpen meg kell kínoznia valakit minden este, akkor ma vegyen elő engem a változatosság kedvéért." Az őrt nagyon váratlanul érte ez a fellépés. Arra számított, hogy ezek az emberek mind félnek, mert az ember alapvetően gyáva, meghunyászkodó és bátortalan. Kis töprengés után ezt válaszolta: "Rendben, ma este téged veszlek elő, és nem a társadat. És ha már ilyen bátor vagy, te szabhatod meg, hogy hányat üssek rád."

,,Nem az a tisztességes ember, aki csendben tűri, hogy belerúgnak" Forrás: Thinkstock

A fogoly így válaszolt: "Ezt, uram, az ön lelkiismeretére bízom." Ez megint nagyon megzavarta az őrt. Ő maga önmagát, különösen a foglyok szemével, olyannak látta, mint akinek nincsen lelkiismerete. Így szólt: "Nekem nincs lelkiismeretem." Mire a fogoly: "Dehogy nincs, különben már régen agyonkínozott volna minket." Az őrnek aznapra elment a kedve a szokásos esti programtól, és otthagyta a foglyokat. És ettől kezdve a többi este sem jött vissza többé megkínozni valakit.

Jézus nem azzal győzött, hogy visszaütött, pedig minden oka és joga is meg lett volna hozzá. Sőt az ereje is. Az "izomzata" helyett a szeretetét használta. Nem az a tisztességes ember, aki csendben tűri, hogy belerúgnak, ezért ezt ne is tedd, és ne is hagyd. A reakciódat viszont mindig megválaszthatod. Ha cselekedni kell, cselekedj, de soha ne engedd, hogy tettedet a gyűlölet táplálja.

Tabuk nélkül a párkapcsolatról Forrás: Pilát Gábor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.