A szexuális úton terjedő fertőzések (STI) gyakorisága világszerte, így hazánkban is megállíthatatlanul növekszik, és ezek a betegségek az egyre fiatalabb korosztályokat is sújtják. Ennek több oka is van: az alapvető egészségügyi ismeretek hiánya, az internetes ismerkedési lehetőségek bővülése, illetve a gyakran váltott, alkalmi partnerkapcsolatok száma mind hozzájárul ehhez az egyre ijesztőbb trendhez – hívja fel a figyelmet Dr. Várkonyi Viktória, a Magyar STI Társaság elnöke.

A prevenció fontosságán túl nem lehet kellőképp hangsúlyozni a korai felismerés jelentőségét, ami egy diagnosztizált STI (Sexually Transmitted Infection) kórkép esetében a potenciális tovább fertőzések szűrését is magában foglalja. A szexuális érintkezéssel terjedő fertőzések napjaink, és a következő évtizedek legfontosabb közegészségügyi kihívását jelentik.

Forrás: Shutterstock

„Amellett, hogy virágzanak a klasszikus nemibetegségek, a gonorrhoea és a szifilisz, rengeteg chlamydia, herpesz és HPV fertőzött beteget látunk el nap mint nap a nemigyógyászati rendeléseken" – mondja Dr. Várkonyi Viktória. „A HIV járványt sem sikerült megállítani, és ami különösen szomorú, a friss fertőzöttek többsége tinédzser korú. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a védőoltások, az óvszer használat és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzésében" - tette hozzá. 

"A nemi úton terjedő fertőzések hosszú távú következményei, mint pl. a meddőség, a méhnyakrák, a veleszületett rendellenességek kialakulása megelőzhetők, ha ezeket a betegségeket időben felfedezzük, és hatékonyan kezeljük. Nagyon fontos lenne ezekről a problémákról már az iskolai egészségnevelés során beszélni, mert a fiatalok rendszerint úgy vágnak bele az első szexuális kapcsolatba, hogy semmit nem tudnak arról, milyen óriási veszélyes leselkedhetnek rájuk" - hangsúlyozta a szakember.