relaxáció stressz és relaxáció stressz munka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs egy nyugodt perced sem? Állandó rohanásban élsz? Ha neked is eleged van már a folyamatos idegeskedésből, akkor az alábbi tippjeink segítségével most megtudhatod, hogyan minimalizáld a gombamód szaporodó stresszfaktorokat!

Koránkelés, hisztis gyerek, morgó férj, alig tíz fokban lekésett busz, határidők miatt pattogó főnök, fontos tennivalókkal teleírt naptár, délutáni tömegben megejtett nagybevásárlás, postán tülekedés és éjszakába nyúló munkahegyek. Nem csoda, ha a tengernyi tennivaló, befejezetlen feladatok, elvárások és bennünk munkáló megfelelési vágy miatt gyakran úgy érezzük, majd' szétrobbanunk a feszültségtől. Eleinte még küzdünk ellene, szép lassan aztán tudomásul vesszük, hogy a hétköznapi stresszfaktorok az életünk szerves részeivé váltak, ahogy a járulékos tényezőik is: a hónapok óta tartó feszült idegállapot, a nyomott hangulat, a romokban heverő társas kapcsolatok, az akadozó szexuális élet, az étvágytalanság, a kialvatlanság vagy épp a hajhullás. Vágyunk a nyugalomra és a pihenésre, de fogalmunk sincs, hogyan élhetnénk kiegyensúlyozott életet, ahogy arról sincs, hogyan számolhatnánk fel végre ezt a rengeteg stresszt. Nehéz diónak tűnhet, de ha eleged van az álladó idegeskedésből, semmiképp se hagyd el magad! Adunk néhány hasznos tippet, amivel hatékonyan csökkentheted az általános stressz-szintedet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



1. Szemléletváltás
Ha nyugalomra vágysz, akkor az első lépés, hogy rend legyen a fejedben. Nem ezt sugallja a harmadik évezred, de azért próbálj meg lassabban élni: minden konfliktushelyzet, hiszti vagy vita előtt tízig számolni, nagy levegőt venni, higgadtnak maradni, és megkérdezni magadtól, ér-e ez az egész annyit, hogy felhúzd magad miatta. Amikor pedig rád törnek a "miért nem vagyok képes a feladataim végére érni" jellegű aggodalmak, próbáld meg könnyedebben venni a dolgokat, nevetni a problémáidon, és elfogadni, hogy az életminőséged múlik azon, hogyan kezeled ezeket a helyzeteket. Türelem, a szemléletváltás hosszú folyamat lesz, de mindenképp megéri szenvedni vele.

2. Vegyél új naptárat!
Kapd elő a határidőnaplódat, és szervezd újra az időbeosztásodat. Hogy milyen szempontok alapján?
1. Nem kell, hogy minden beleférjen ebbe az egy napba.
2. A leterhelő, nem létfontosságú dolgok mostantól kihagyhatók, nyugodtan húzd ki őket.
3. Ha nincs vészhelyzet, este 10 után tilos dolgoznod.
4. Minimum napi egy óra szabadidőnek és heti két szabad délutánnak kell helyet hagynod benne.

3. Sportolj!
Ha már megvan az a napi egy óra szabadidő, miért is ne szánnád ennek a felét egy kis mozgásra? Még a hajunk is égnek áll a gondolattól, hogy a drága időnket a sportnak szenteljük, pedig a rendszeres testedzés nemcsak az alakunknak vagy az ellenálló képességünknek tesz jót, de felszabadulttá, magabiztosabbá és boldogabbá is válhatunk tőle, hiszen plusz endorfint szabadít fel az agyban. Ne sajnáld rá az időt: röpke fél óra kocogással, aerobickal vagy jógával sokat tehetsz az aznapi jó hangulatodért.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



4. Étkezz rendszeresen!
Presszókávé reggel, egy "csak bekapok valamit" kaja ebédre, a nap végén pedig egy "nincs rá időm" vacsora. Naná, hogy így képtelenség épkézláb módon kezelni a stresszhelyzeteket. Harmonikus életre vágysz? Szánj 20-20 percet a reggelire és a vacsira, de ebédszünetben se keress kifogásokat: vigyél magadnak otthonról ebédet, vagy fizess be a menzára.

5. Élj társas életet!
Mikor beszélgettél utoljára olyan igazán nagyot a pároddal? És a szüleiddel? Voltál az elmúlt hónapokban bulizni a barátnőiddel? Ha csökkenteni szeretnéd a hétköznapi stresszt, nemcsak a hozzád közel álló személyek társaságára, de a közös program nyújtotta energiára és a feltöltődésre is szükséged van. Tudjuk, hogy nehezen megy, de azért próbálj meg minden héten legalább egy kávét beiktatni a csajokkal. A szombat délutánt pedig szenteld a párodnak: menjetek úszni, sétálni, látogassátok meg a családotokat, vagy főzzetek közösen ebédet.

Oláh-Szijjártó Linda, pszichológus

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.