Challanger űrrepülőgép korszak lezárás Atlantis űrrepülőgép befejezés leszállás küldetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Atlantis fedélzetén négy asztronautával kedd reggel indult vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról

Közép-európai idő szerint csütörtökön 11 óra 57 perckor földet ért az Atlantis a floridai Cape Canavaral-i Kennedy űrrepülőtéren, ezzel véget ért az amerikai űrsikló-program.

AFP
AFP


Az Atlantis utolsó 13 napos útja volt az űrsiklók 135. űrbeli küldetése. Az amerikai flottának összesen négy tagja volt: az Atlantis, a Challenger, a Columbia és a Discovery. Az Endeavourt 1992-ben állították szolgálatba, az 1986-ban felrobbant Challenger pótlására. A Columbia 2003-as katasztrófája után azonban ismét háromra csökkent az űrsiklók száma, és már újat nem is építettek meg. A két űrsikló tragédiájában összesen tizennégy űrhajós vesztette életét.

Az Atlantis összesen 202,67 millió kilométert repült, 307 napot töltött a világűrben és 4848 fordulatot tett meg a Föld körül. Utolsó útján 8,5 millió kilométert tett meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.