Így búcsúzik Harry Potter a filmvászontól

film mozi szórakozás Harry Potter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nagy kaland véget ér, rajongók milliói a finálé orgazmusa után kedvencük nélkül maradnak, az egyszeri mozinéző pedig láthat egy ifjúsági fantasy-kaland-horrort, nem is akármilyet.

www.facebook.com/harrypottermovie
www.facebook.com/harrypottermovie

1997-ben adták ki az első Harry Potter-regényt Angliában, amelyet szépen sorban követett a többi is (egészen 2007-ig), majd a világméretű sikert és a könyvek körül kialakuló kultuszt természetesen követte a megfilmesítés. 2001-ben került mozikba az első Harry Potter-film - azaz immár tíz éve. Tíz év telt el úgy, hogy szinte minden évben jött egy új epizód, amelyet várhattak a rajongók, és amire kíváncsiak lehettek a semleges filmnézők is. Harry Potter (azaz J.K. Rowling) gyerekek millióival szerettette meg az olvasást újra, akik aztán hűségesen követték kedvencük kalandjait a filmvásznon is, és csatlakoztak hozzájuk az immár moziverzió nyomán rajongani kezdők. Ez a sok gyerek pedig 1997 óta bizony felnőtt, nem túlzás tehát azt állítani, hogy a Harry Potter-széria egy generációs élmény, az ezredforduló fiatal generációjának közös könyv- és moziélménye.

www.facebook.com/harrypottermovie
www.facebook.com/harrypottermovie

A gyerekekkel együtt pedig a filmszéria is felnőtt: játékos ifjúsági kaland-fantasyból egészen komor árnyalatokig jutott el az utolsó részekre, nem nélkülözve a horrorisztikus elemeket sem. Most pedig egy utolsó-utolsó résszel (hisz már az előző Harry Potter-film is az utolsó regényből készült, egyszerre forgatták a mostanival, csupán két részre vágva mutatták be a mozikban) végleg lezárul minden idők egyik legnépszerűbb és kétségkívül legsikeresebb filmsorozata, melynek minden egyes darabja közel 1 milliárd dollár bevételt termelt szerte a világon.

Egy folytatás esetében mindig adja magát az összehasonlítás kényszere a korábbi részekkel, egy befejező rész esetében pedig ez hatványozottan igaz. Sikerül-e illő módón elbúcsúztatni a szériát? Az utolsó rész megkoronázza-e az addigi teljesítményt, vagy csupán korrektül elengedi, netán rossz szájízt hagy maga után? Nos, Harry Potter rajongói megnyugodhatnak: a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. része méltó befejezése a sorozatnak, sőt az egyik legjobban sikerült a filmek közül.

www.facebook.com/harrypottermovie
www.facebook.com/harrypottermovie


Ebben persze alaposan közrejátszik az is, hogy a történetből adódóan itt találkozunk a legizgalmasabb, legfeszültebb pillanatokkal az egész széria során, itt a legnagyobb a hősöket fenyegető veszély, itt derül fény a legváratlanabb fordulatokra, és még egy olyan hiperlátványos akcióra is sor kerül, mint Roxfort ostroma - amelyet hiperlátványosan vittek vászonra a film alkotói. Segítségükre volt persze ebben a 3D-technika is (ismét csak az idő szava: az első Harry Potter-film idején még senkinek eszébe se jutott 3D-t emlegetni...), ezt a filmezési módszert pedig mintha direkt Harry Potterék kedvéért találták volna ki: tökéletes a repülés élményének, a látványos tájaknak, a varázslat misztikumának megjelenítésére.

www.facebook.com/harrypottermovie
www.facebook.com/harrypottermovie

A filmkritikák szokásos metódusától eltérően ezúttal nem foglaljuk össze a cselekmény lényegét: aki már látta vagy olvasta az eddigi részeket, az úgyis tudja, hogy honnan veszi fel a film sztorija a fonalat, aki pedig nem, annak úgysem lesz élvezhető önmagában az utolsó rész. De ha akar egy jót szórakozni, pótolja be őket!

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!




Kiknek ajánljuk?

- Harry Potter rajongóinak
- akik kíváncsiak, hogyan búcsúzik minden idők legsikeresebb filmsorozata
- akik egy izgalmas és látványos mozira vágynak

Kiknek nem ajánljuk?

- akik nem látták/olvasták a korábbi részeket
- kisgyerekeknek
- akiknek már elegük van Potterből


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.