a nap cikke film mozi szórakozás program plüssmackó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elég hülyén hangzik, ha egy 35 éves pasi kedvenc társasága még mindig egy játékmaci, na de ha az a medve közben a legjobb poénokat nyomja, segít a csajozásban, és biztos az ízlése a filmek és a fű terén...? Ted, kritika.  

Kedves olvasóink közül bizonyára sokan ismerik a Family Guy című, hazai csatornákon is futó tévésorozatot, amely a Simpson család és a South Park mellett a felnőtt közönségnek készülő animációs szériák egyik legnevezetesebb, legtöbbet idézett és legviccesebb darabja. A cseppet diszfunkcionális Griffin család hétköznapjaiba és kalandos életébe bepillantást engedő sorozat elsősorban a szabadszájú, időnként az alpáriságtól sem visszariadó dumái és merész asszociációkra építő humora, no meg az árnyalt és emlékezetes karakterei révén arat sikereket. Seth MacFarlane, a sorozat megalkotója (és az eredetiben több karakter szinkronhangja) pedig elérkezettnek látta az időt, hogy a mozifilmek terén is kipróbálja magát, így született meg a Ted, amelyet szintén ő írt és rendezett.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm

A Family Guy-ban van egy kutya, amelyik (a többi állattól eltérően) tud beszélni, és teljes értékű családtagnak tekintik őt, sőt az emberi társadalomba is be tud (több-kevesebb sikerrel) illeszkedni. Ezt az ötletet viszi tovább a Ted is, melynek plüssmackója egy kisfiú karácsonyi kívánságának hatására kel életre, hogy aztán örök barátságot kössenek ők ketten. Történetünk idején azonban a kisfiú már 35 éves férfi, a plüssmackó pedig léhűtő exceleb, aki azt szereti a legjobban, ha a kanapén heverészve filmeket nézhet (főleg a Flash Gordont) és közben füvet szívhat, esténként pedig hivatásos lányok társaságától sem riad vissza. Nem csoda hát, hogy a Mark Wahlberg alakította főszereplő csodaszép és komoly barátnője (Mila Kunis) azt kéri: ugyan vegye már kicsit lazábbra a kapcsolatot a pasija a plüssmacijával. Az elszakadásból aztán persze számos érzelmi és gyakorlati probléma adódik, melyek közben arra is fény derül, mekkora a szíve egy játékmacinak, és mi lehet a megoldás.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm

Nyilván már a sztori rövid leírásából is látszik: ez a történet a felnövésről és felelősségvállalásról szól. Egyszerű módszerekkel beszél róla, de pont a speciális társfőszereplője miatt mégis van egy csavar az egészben, amitől nem lesz egy pillanatra sem lapos, hisz egy beszélő plüssmackóval tényleg minden más. Igazából vérlázítóan pofátlan húzás egy ilyen karaktert a középpontba rakni, hiszen a cukiságfaktor így automatikusan jön, egy poén is másképp hangzik tőle, mint egy színész szájából, az enyhén abszurd helyzet pedig mindent átszínez egy kicsit érdekesebbre. De Seth MacFarlane sohasem ment a szomszédba egy kis pofátlanságért, és neki legyen mondva, ez be is szokott jönni. Most is ez történik, és közben azért arról se feledkezzünk meg, hogy a Ted mindemellett az év egyik legjobb vígjátéka, számtalan jó poénnal és néhány olyan jelenettel, amiket még sokáig fogunk idézgetni. A humora talán nem olyan kegyetlenül elborult, mint a Family Guy-é, de azért itt is akad jó pár mocskos szájú beszólás, nem is beszélve a filmekre, színészekre, zenékre, sztárokra tett vicces utalások tömkelegéről (lásd például Ryan Reynolds szöveg nélküli két kameójelenetét).

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm

Hogy Seth MacFarlane mit gondol a filmje központi kérdéséről és hogy mennyire személyes ügy ez számára, azt jelzi az is, hogy az eredeti változatban ő a maci hangja (a magyar szinkron és a fordítás amúgy kiválóan sikerült), és hogy a végső megoldás valahol középen helyezkedik el nála. Hiába, mindannyiunknak megvan a saját plüssmackója, és előbb-utóbb el kell döntenünk, hogy mit kezdjünk vele.


Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!


szólj hozzá: Ted - trailer #1





Kiknek ajánljuk?

- akik szeretik a Family Guy-t
- akik kíváncsiak egy füvezős-csajozós plüssmackóra
- akiket érdekel, milyen Mark Wahlberg komikusként


Kiknek nem ajánljuk?

- akik nem kedvelik a szabadszájú humort
- akik szerint a felnőtté válás csak a bennünk élő gyerek végleges elengedésével lehetséges
- akik nem kíváncsiak a felnövés és felelősségvállalás problémáira



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.